Ekonomi

Şimşek’ten Enflasyon ve Bütçe Açığına Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilere önemli bilgiler paylaştı. Bakan Şimşek, enflasyonun 2022 yılında yüzde 64, 2023 yılında ise yüzde 65 seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, 2024 yılı itibarıyla enflasyonda bir düşüş gözlemlediklerinin altını çizdi. Merkez Bankası’nın tahminine göre yılın yüzde 44-45 aralığında kapatılması bekleniyor.

BÜTÇE AÇIĞINDA 2025 HEDEFİ

Bakan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurgulayarak para politikasının gecikmeli etkisinin önemine değindi. 2025 yılı itibarıyla bütçe açığını, yaklaşık yüzde 5’ten yüzde 3 seviyesine düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. 2025’te yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda maksimum hassasiyet gösterileceğini ifade etti. Örneğin, 2024 yılındaki doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının Merkez Bankası’nın hedefiyle paralel seyrettiği kaydedildi.

ENERJİ FİYATLARINDA DEĞERLENDİRME

Enerji fiyatları üzerine vurgu yapan Şimşek, akaryakıt ve tütün ürünleri üzerindeki ÖTV’nin enflasyon hedefini etkileyebileceğini dile getirdi. Ayrıca, enerji alanında yapılacak fiyat ayarlamalarının kritik önem taşıdığını da sözlerine ekledi. Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki değişimlerin, enflasyon üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını belirtti ve gıda arzını artırmanın önceliklerinden biri olduğunu açıkladı.

Bakan Şimşek, ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sulama, toplulaştırma gibi konularda desteklerini artıracağını ve bunun arz yönlü dezenflasyon için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Sosyal konut arzının artırılması gerektiğinin de altını çizdi.

KÜRESEL ENTEGRASYONUN ÖNEMİ

Mehmet Şimşek, küresel entegrasyonun dezenflasyon sürecindeki önemine dikkat çekti. Sektörel bazda tekelleşmeye karşı çıktığını ve piyasa girişinin kolaylaştırılmasının gerekliliğini belirtti. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini; bu güncellemeye tarım, hizmetler ve kamu alımlarının eklenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kamu ihale reformunun da benzer bir bağlamda önemli bir reform olduğunu ifade etti.

Şimşek, para politikalarının gecikmeli etkisinin, maliye politikasındaki 2025 öngörüleriyle birleştiğinde, enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğini belirtti ve Merkez Bankası’nın dezenflasyon hedefleri için gerekli çerçeveyi oluşturduğunu söyledi.

KKM CAZİP HALE GETİRİLECEK

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine de değinen Şimşek, piyasaları bozmadan KKM’den çıkış sürecinin devam edeceğini ifade etti. 2023 yılı Ağustos ayında 144 milyar dolara kadar çıkan KKM bakiyesinin, şu an 30-35 milyar dolara gerilediğini aktardı. Tüzel kişilerin kurumlar vergisi istisnasının kaldırılmasıyla KKM’nin cazibesinin azaldığını belirtti.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE DÜZENLEME

Şimşek, tarım, ihracat ve yatırım alanlarındaki kredilerde sınırlama olmadığını, bu alanlarda faiz sübvansiyonu sağladıklarını açıkladı. İhracatta son bir yılda verilen kredi miktarının 531 milyar lira olduğunu belirtirken

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu