Lazkiye’de Aleviler Arasında Korku Hakim

Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün Esad yönetimini devirerek Şam ve diğer kentlerde hakimiyet kurması, ülkenin en batısında Alevi nüfusun yoğunlaştığı Lazkiye’de korku ve belirsizliğin hakim olmasına neden oldu. BBC Muhabiri Quentin Sommerville, Lazkiye’den önemli bir durumu aktarıyor.
Lazkiye’de yaşayan Alevi toplumundan Nur (ismi değiştirildi), evinin bahçesinde titreyerek korkudan bekliyor. Havanın soğuk olmasının ötesinde, yaşadığı korku onun üzerindeki etkisini hissettiriyor. Kentteki HTŞ üyelerine yaşadıklarını anlatmasına rağmen duygusal anlar yaşıyor ve ağlamaya başlıyor.
Nur üç gün önce akşam saat 9 sularında, silahlı bir grubun siyah bir kamyonetten inerek ailesinin yaşadığı eve geldiğini anlatıyor. Bu grup, Nur ve ailesini pijamalarıyla evden atarak, eski bir ordu mensubu olan kocasını ve çocuklarını tehdit ediyor. Bu grubun lideri, ailesini de getirerek bu evde yaşamaya başlıyor.
Alevi nüfus Suriye’de yaklaşık %10 civarındadır ve Lazkiye, Alevilerin yoğunlaştığı bölge konumundadır. Beşar Esad yönetiminin düştüğü gün birçok şehirde olduğu gibi, burada da farklı isyancı gruplar yönetim boşluğunu doldurmak için harekete geçti. El-Kaide’den kopan İslamcı grup olan HTŞ, herkese eşit davranacakları vaadini öne çıkarsa da, Lazkiye’deki Aleviler arasında büyük bir korku mevcut.
Kentin birçok sakini, yeni yönetimin ilk günlerinden itibaren evlerinden çıkmayı reddediyor. Eski rejimi destekledikleri gerekçesiyle hesaplaşma korkusu taşıyanlar var. Nur, HTŞ’nin kentte güvenlikten sorumlu komutanı Abu Ayoub’a güvenlik kamerası görüntülerini izletiyor. Bu görüntülerde, sakallı bir grup savaşçı, kapıyı zorla açmaya çalışıyor.
Yaşadıklarını HTŞ üyelerine aktaran Nur, “Kapıyı kırdılar; 10 militan kapıya dayanmıştı, 16 kişi ise üç araçla dışarıda bekliyordu,” diye anlatıyor. HTŞ, devletin düşmanı olarak görülen bir grup olmaktan çıkarak, şimdi sokaklarda asayiş sağlamaya çalışıyor.
Nur, Lazkiyelilerden sadece biri ve HTŞ’ye şikayette bulunan. Önceden askeri istihbarat binası olarak kullanılan yer artık yeni güvenlik karakolu işlevi görüyor. Beşar Esad’ın parçalanmış fotoğrafları hala duvarlarda asılı kalmış durumda. Başka bir adam ise gözleri morarmış ve yaralarıyla şikaye için sıra bekliyor; dairesine zorla giren bir grubun saldırısına uğradığını anlatıyor.
Bu süreçte herkes, birçok silahlı grubun şiddet eylemlerinden bahsediyor. Bir kişi, HTŞ’nin güvenlik güçlerinin bir mahallesine giderek iki “şüpheliyi” yakaladığını ve sorgulamak üzere karakola geri getirdiğini bildirdi. Bir başka ihbarda ise, gaz dolum istasyonunda dövülerek ağır yaraladığı ifade edilen bir kişinin şikayetçisi oldu.
Lazkiye isyancıların kontrolüne geçtikten sonra farklı mezheplerden birçok kişi, Esad yönetiminin devrilmesini kutlamak için sokaklara döküldü. Hatta Esad’ın babası Hafız Esad’a ait heykelin yerle bir edildiği olaylar yaşandı. Ancak Alevi alanlarında, bu yeni bayrağın bir simgesi olarak görülmüyor.
HTŞ güvenlik güçlerinden biri, insanların güvenini kazanmanın zaman alacağını belirtirken, kendilerinin ayrım yapmadıklarına vurgu yaptı. Bununla birlikte HTŞ üyesi, Alevilerin de eski rejimin mağdurları olduğunu ifade ediyor. Nur’un yaşadığı olayların acısı içinde, umutlu bir gelecek göremediğini belirter