Gündem

Deprem Davalarında Tahliye Tartışmaları Sürekli

Kahramanmaraş merkezli depremler, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana geldi ve üzerinden iki yıl geçti. Bu felaket, en az 53 bin 737 kişinin ölümüne, 107 bin 213 kişinin ise yaralanmasına neden oldu. Binlerce konut ve iş yeri yıkılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Mart 2023 tarihinde yaptığı bir açıklamada, deprem sonrası yürütülen soruşturmalarla ilgili olarak, “Milletime bu acıları yaşatan, sorumluluklarını yerine getirmeyen adalet önünde bunun hesabını verecek. Buradan kaçış yok,” demiştir.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, depremde yıkılan binalarla ilgili olarak toplam 2 bin 31 soruşturma açılmış, bunlardan 1,491’i dava sürecine dönüşmüştür. Şu ana kadar yalnızca 149 dosya sonuçlanmış ve 189 sanık çeşitli cezalara çarptırılmıştır. ANKA Haber Ajansı’nın derlediği verilere göre, tamamlanan 17 deprem davasında müteahhitler, 8 ila 21 yıl 9 ay arasında hapis cezası almıştır. Ancak bazı davalarda sanıklara uygulanan “iyi hal indirimi” nedeniyle beraat edenler de olmuştur.

Yargılaması devam eden deprem davalarındaki tahliye kararları, depremde yakınlarını kaybeden mağdur ailelerin tepkisini çekmektedir. Mağdurlar, bu kararları verdikçe kendilerini tekrar tekrar enkaz altında hissettiklerini ifade etmektedirler. Son 6 ayda, tahliye kararları hakkında yapılan gelişmeler ANKA tarafından derlenmiştir.

Hatay’da, “Cennetten bir köşe” sloganıyla satılan Rönesans Rezidans, 17 Temmuz 2024 tarihindeki duruşmasında tutuklu sanık kontrol elemanı Önder Artun’un “şizofrenim” diyerek tahliye edilmesine yöneltilen sağlık sorunları gerekçe gösterilmiştir. Yıkılan binada 269 kişi yaşamını yitirirken, hâlâ 59 kişinin cenazesine ulaşılamamıştır.

Bir başka ilginç durum, Emlakbank 1. Etap Konutları’nda yaşanmıştır. Bu projede 169 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan müteahhit Mehmet Özat hakkında, tutukluğu sırasında sağlık sorunları ve “kocama hali” gerekçeleriyle ev hapsi kararı çıkartılmıştır. 10 Kasım 2023 tarihinde yakalanan müteahhit, 28 Kasım 2024 tarihinde ev hapsine alınmıştır.

Kahramanmaraş’taki Palmiye Sitesi’nin yıkılması sonucu 151 kişinin hayatını kaybettiği davada, sanık Hacı Mehmet Ersoy’un ilk duruşmadaki savunmasında, binanın yapımı ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtmesine rağmen, tahliye edildikten sonra kayıplara karışmıştır.

Osmaniye ilinde Bilge Sitesi’nin çökmesi sonucu 105 kişi yaşamını yitirmiştir. Mahkeme, 8 Ocak’ta verilen karar duruşmasında, sanıkların cezasını verirken önce 21 yıl hapis cezası vermiş, ardından bu kişilerin tahliyesine karar vermiştir. Mahkeme başkanının, tahliye kararı sonrası sanıklarla sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunması, kamuoyunda tepkilere neden olmuştur.

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Kule Apartmanı’nın müteahhidi, 103 kişinin ölümüne neden olmuştur. Mahkeme, 12 Şubat’ta yapılan duruşmada, bilirkişi raporunun beklenmesine rağmen, tutukluluğu sona erdirmiştir.

Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi’nin yıkılması sonucu 96 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın müteahhitinin de 10 Ocak’ta tahliye edilmesi dikkat çekmiştir. Ayrıca, Arık ve Parlak Apartmanı’nın yıkılmasının ardından gözaltına alınan müteahhit Celal Arık, 59 kişinin ölümüne neden olmuş, hakkında bin 475 yıla kadar hapis istemi ile dava açılmıştır. Ancak, uzun süre tutuklu kalması nedeniyle tahliye edil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu