Suriye’de Rusya ile Yeni Dönem Görüşmeleri

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ile Rusya Devlet Başkanı’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’in önderliğindeki üst düzey bir heyet, Suriye’nin başkenti Şam’a seyahat ederek, burada yeni lideri Ahmed el-Şara’nın da aralarında bulunduğu önemli Suriyeli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler, Suriye’de devam eden iç savaşın ardından uluslararası siyasetteki dengeleri etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.
RUSYA O SORUDAN KAÇINDI
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, düzenlediği basın toplantısında bu görüşmelere dair bazı bilgiler verdi. Peskov, Rus heyetinin Suriye’nin yeni fiili lideri Ahmed el-Şara ile “samimi görüşmeler” yaptığını ifade etti. Ancak, basın toplantısında el-Şara’nın Rusya’dan talep ettiği konulara ilişkin bir soruyu açıkça yanıtlamaktan kaçındı. Bu durum, Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerini koruma arzusu ile ilgili soruları gündeme getirdi.
TEMASLAR SÜRECEK
Rusya Dışişleri Bakanlığı, yapılan görüşmelerin tüm konuların samimi bir şekilde tartışıldığına dair bir açıklama yaptı. Ancak, Rus üslerine herhangi bir atıfta bulunmadan, iki tarafın “ilgili anlaşmalar” için temaslarını sürdüreceğinin altını çizdi. Geçici Suriye yönetimi ise, Rus heyeti ile gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, ilişkilerin yeniden tesisinin geçmişteki hataları gözden geçirmesi, Suriye halkının iradesine saygı göstermesi ve ülkenin çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.
İDDİA: SURİYE, RUSYA’DAN ESAD’I İSTEDİ
Batı medyasına konuşan ve görüşmelere dair bilgi sahibi olan Suriyeli bir kaynak, Rusya’nın Suriye yönetiminden askeri üslerinin kalmasını talep ettiğini öne sürdü. Aynı kaynak, Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şara’nın ise Moskova’dan, ülkeyi terk eden eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iadesini talep ettiğini ifade etti. Bu bilgilerin ardından, Rusların daha önceki hatalarını kabul etme konusunda isteksiz davrandığı ve varılan tek anlaşmanın görüşmelere devam etmek olduğu bildirildi.
Suriye resmi haber ajansı, Şam yönetiminin ayrıca Rusya’dan, ülkedeki iç savaş sırasında Esad’ı destekleyen Rusya’dan “tazminat, yeniden inşa ve kurtarma gibi somut önlemlerle güvenin yeniden inşa edilmesini” talep ettiğini aktardı. Bu durum, Suriye’nin geçici yönetiminin Rusya ile olan ilişkilerini yeniden değerlendirerek, alacakları tavır ve talepleri konusunda güçlü bir pozisyon almaya çalıştığını gösteriyor.
Son yıllarda, Rusya, Suriye’deki iç savaşta Esad yönetimini desteklemekte önemli bir rol oynamıştır. Özellikle, Suriye’nin Tartus kentindeki deniz üssü ile Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim hava üssü, Rusya için stratejik olarak kritik öneme sahip olmaya devam ediyor. Batı medyasında ortaya çıkan haberlere göre, Rusya bu üsleri kaybederse, bölgedeki güç dengelerinde ciddi bir darbe alabilir ve bu durum, Rusya’nın Ortadoğu’daki etkisini zayıflatabilir.