Ekonomi

EKK Toplantısı: Ekonomideki Kazanımlar ve Hedefler

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) toplantısı 2024 yılının son toplantısı olarak Şanlıurfa’da düzenlendi. Bu toplantının açıklamasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden yaptı. Yılmaz, 2023 yılında uygulamaya konulan ekonomi programının sürekliliğinin sağlandığını belirtti.

KREDİ NOTU ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada 2023 yılında uygulanan ekonomi programının iyi bir koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü ifade etti. Açıklamasında şu noktaları vurguladı: “Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) 2024 yılının onuncu ve son toplantısını Şanlıurfa’da gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz yıl, dünya genelinde devam eden jeopolitik gerilimler ve korumacılık eğilimlerinin arttığı bir ortamda geçmiştir.”

Yılmaz, programın olumlu sonuçlarını şu şekilde sıraladı: Enflasyonda düşüşler gözlemlendi, ekonomide yeniden dengelenme sağlandı, cari açık önemli ölçüde azaldı. İşsizlik oranında tek haneli rakamlara inilirken, istihdam tarihi rekor seviyelere ulaştı. Ayrıca, uluslararası rezervlerin rekor seviyelere çıktığını, ülke risk priminin düştüğünü ve dış borçlanma maliyetlerinin azaldığını belirtti. Tüm bu gelişmeler, Türk lirasına olan güveni güçlendirdi.

Yılmaz, deprem sonrası yaraların sarılması sürecinde bütçe açığının azaldığını ve mali disiplinin güçlendiğini de dile getirdi. Ülkenin 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2 kademeli kredi notu artırımı alan tek ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu kazanımlar sayesinde fiyat istikrarını sağlama ve yapısal dönüşümlerin hızlandırılmasına yönelik sağlam bir zemin oluşturulduğunu ifade etti.

“YATIRIMLAR TEŞVİK EDİLECEK”

Yılmaz, Türkiye’nin rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini artırmak için bölgesel kalkınmanın önemli bir unsur olduğunu kaydetti. Bu nedenle, uygulayacakları kalkınma politikalarıyla bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasının ve sosyal refahın ülkeye dengeli bir şekilde yayılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) önemi üzerinde duran Yılmaz, “Bugün açıkladığımız yeni GAP Eylem Planı ile bölgede tarımsal sulama yatırımları tamamlanacak, akıllı tarım uygulamalarına geçilecek, kırsal ekonomiler çeşitlendirilecek ve turizm odaklı büyüme sağlanacaktır,” dedi.

SURİYE DETAYI

EKK toplantısında görüşülen konulardan biri olan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) doğrultusunda, bölgesel rekabet gücünün artırılması, bölgelerarası gelişmişlik farklarının asgariye indirilmesi ve deprem sonrası toparlanmayı sağlayacak politikaların ele alındığı belirtildi.

Sosyal refahın güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele konularında gıda üretiminin artırılmasının önemine dikkat çekildi. Ayrıca, Suriye’deki son gelişmelerin dış ticaret üzerindeki olası etkileri incelendi ve bu çerçevede yeni politikalara ihtiyaç duyulacağı ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu