Marmara Denizi’nde Ceza Yağmuru: 15 Milyon TL!

ANKARA, (DHA) – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan 7 ilde gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde önemli ceza kararları aldı. Bu denetimlerin sonucunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne 3 milyon 340 bin 688 TL ceza kesildiği bildirildi. Bu uygulama, müsilajla mücadele kapsamında alınan sıkı önlemler ve denetimlerin bir parçası olarak dikkat çekiyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, müsilajla mücadeleye yönelik olarak uygulamaya alınan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde, 7 ilde eş zamanlı denetim ve izleme faaliyetlerinin sürdürüldüğü belirtildi. Bu bağlamda, Bursa İl Müdürlüğü ekipleri, 8 Ocak 2023 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde bir denetim gerçekleştirdi. Denetim sırasında, tesiste kentsel atık suların bir kısmının herhangi bir arıtma işlemi uygulanmadan doğrudan Deliçay Deresi’ne döküldüğü tespit edildi. Bu durum, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında ciddi bir ihlal olarak değerlendirildi ve bu nedenle tesise toplam 3 milyon 340 bin 688 TL ceza kesildi.
İBB’YE DE CEZA UYGULANDI
Bakanlık ekipleri, 12 Ocak 2023 tarihinde Üsküdar’daki Kuleli Caddesi’nde denize kanalizasyon suyu döken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Su ve Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (İSKİ) 1 milyon 337 bin TL ceza uygulandı. Ayrıca, 6-10 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde, Tekirdağ, Yalova ve Balıkesir’de su kirliliğine neden olan Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 ayrı işletmeye toplamda 10,3 milyon TL ceza kesildi.
Müsilajla mücadele kapsamında hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın altındaki bilimsel veriler de dikkate alındığında, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, denizdeki sıcaklığın yükselmesinin ve denizin durağanlığının, azot ve fosfor artışına neden olan atık suların müsilaja yol açtığını vurguladı. 26 Aralık 2022’de, bir kez daha çevre bakanlığının koordinasyonunda toplanan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, belediyelerin eylem planları çerçevesinde taahhüt ettikleri ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini hayata geçiremediklerinin altını çizdi. Bu durum, hükümetin çevreye olan duyarlılığının ve Müsilajla mücadelesinin ne derece önemli olduğunu gösteriyor.