Gündem

Bodrum’da Su Seviyesi Artıyor Ama Kriz Kapıda!

Muğla’nın turistik cenneti Bodrum, içme suyu ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı’nda, yapılan yağışların ardından su seviyesinin yüzde 7’den yüzde 14’e yükseldiği bilgisini verirken, Mumcular Barajı’ndaki su seviyesinin ise yüzde 5’te kaldığı gözlemlenmiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, konuya dair yaptığı açıklamada, kuraklık etkilerinin sürmesi halinde, önümüzdeki yıl bölgedeki tüm alanlarda su sıkıntısının baş göstermesi olasılığının oldukça yüksek olduğunu belirtmiştir.

Özellikle 8 Kasım’da Bodrum’da bulunan Mumcular ve Geyik Barajları’nın doluluk oranlarının yüzde 7’ye düşmesinin ardından, 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’ta metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’da ise yaklaşık 60 kilogram yağış gerçekleşmiştir. Bu yağışlarla birlikte Geyik Barajı’nın su seviyesi yüzde 14’e yükselirken, Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi daha da azalarak yüzde 5 seviyesine gerilemiştir. Geçen yıl aynı tarihlerde ise Geyik Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 27, Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.

Yağışın Dağılımı Önemli

Bodrum’da aylardır önemli bir yağışın düşmediğini vurgulayan Doç. Dr. Özçelik, gelen yağışların kentsel alanda taşkınlara neden olduğunu ifade etmiştir. Altyapı yetersizliği nedeniyle birçok noktada su baskınları yaşanırken, özellikle Turgutreis ve Akyarlar bölgelerinde ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Özçelik, yağışın miktarından ziyade, yağışların alansal dağılımının önemine dikkat çekerek, belirli noktalara yoğunlaşan yağışların, düzenli bir altyapı yoksa sorunlara yol açabileceğini belirtmiştir.

Drenaj Sistemleri Yetersiz Kalıyor

Bodrum’daki yağmur suyu drenaj sistemlerinin düzenli olmadığını ifade eden Özçelik, “Yüzeysel suları derleyen drenaj sistemleri, en ufak yağmurda tıkanabiliyor. Bunun sonucunda belediye ekipleri bu alanları temizleyerek su baskınlarını tahliye etmeye çalışıyor. Ancak yağmur suyu drenajı olmadığından bu durum geçici bir çözüm oluşturmaktadır,” demiştir. Yağmur suyu ıslahında en önemli adımın, kentin altyapısının doğru bir şekilde hazırlanması gerektiği vurgulanmıştır. Yağışların üst havzalara düşmesi, rezervuarların dolmasına neden olurken, gerçekleşen yağışların büyük bir kısmının yarımadanın uç kısımlarında, yani Turgutreis ve Akyarlar bölgesinde meydana geldiği belirtilmiştir.

Bölgedeki Barajların Durumu Kritik

Doç. Dr. Özçelik, bölgede toplam yağışın Aralık ve Ocak aylarında yüzde 40 oranında gerçekleşeceğini ifade ederek, bu durumda taşkın riskinin hala mevcut olduğuna dikkat çekmiştir. Bahar ve kış yağışları temel alındığında, önümüzdeki dönemde ne gibi risklerin karşılaşılabileceğini değerlendirmek mümkün olacaktır. Bölgedeki barajların durumu ise oldukça kritik bir noktada yer almaktadır. Milas’a içme ve sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı, su seviyesinin yüzde 40 civarında olduğunu belirtirken, kuraklık etkileri devam ederse, önümüzdeki yıl tüm bölgede yaygın bir su sıkıntısı yaşanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu