Siyaset

YSK üyelerine hakaretten hapis alan İmamoğlu’nun avukatları mücadele başlattı!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatları, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında hapis cezası verilen dava dosyasına bilimsel mütalaa sundu. Mütalaada, TCK’nın 125 3-a maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülerek, bu hükmün iptali istemiyle dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürülmesi gerektiği savunuldu. TCK’nın 125’inci maddesinin ”alelade bir ceza normu olmadığı” vurgulandı ve ”Anayasa’daki ifade özgürlüğü hakkı üzerinde etki doğurmaktadır. Bu bakımdan yasama organının suç ve ceza politikasına ilişkin marjının daraldığı bir alan söz konusudur. Bu alanda Anayasa’ya aykırılık iddiası ‘ciddi’ niteliktedir” tespitine yer verildi.

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019 tarihinde İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verdi. İmamoğlu’nun avukatları tarafından istinaf aşamasındaki dava dosyasına “Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde Kamu Görevlilerine Hakaret Suçu için Öngörülen Ceza ve Güvenlik Tedbirleinin Anayasa’daki İfade ve Siyasal Özgürlüklerle Normlara Aykırı Olduğu Hakkında” başlıklı bir bilimsel mütalaa sunuldu.

TCK’nın 125 3-a maddesinin Anayasa’ya aykırılığını ileri sürerek, İmamoğlu’nun avukatları AYM’ye dosyayı gönderilmesi talep etti. İstinaf mahkemesi bu iddiayı ciddi bulursa, Anayasa Mahkemesi’ne iptal için dosyayı iletebilir. Bu durumda dava dosyası AYM’nin kararına kadar bekletilecek.

Bilimsel mütalaa da, TCK md. 125/3-1 hükmünün benzerlerinin bulunduğu ülke sayısının az olması ve uluslararası hukuka uymaması Anayasa’ya aykırılık gerekçesi olarak sunuldu. İfade özgürlüğü hakkı üzerinde etki doğurduğu için bu hükmün Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürüldü.

Hocaların hazırladığı mütalaada, hukuk normlarının Anayasa’ya uygun olduğu yönünde bir değerlendirmede bulundu. Kamu görevlilerine dönük sert eleştiriyle hakaret arasında ayrım yapılmasının sorunlu olduğu belirtildi.

Mütalaada ayrıca, hakaret suçunun sadece sözlerden oluşması ve cezanın aşırı olması, Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Güçlünün daha ağır ceza tehdidi altında kalmasının hakkaniyetsizlik ve eşitsizlik sorunu oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu