BRICS’te Ortak Para Birimi Gündemi Yok!

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, BRICS ülkelerinin yeni bir yatırım platformu oluşturmayı görüştüğünü, ancak ortak bir para birimi oluşturma planlarının bulunmadığını açıkladı.
Peskov, Moskova’da düzenlenen bir basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump‘ın BRICS’in bir ortak para birimi oluşturması durumunda bu ülkelere yüzde 100 gümrük tarifesi uygulanacağına dair yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Trump’ın daha önce de benzer ifadeler kullandığını belirten Peskov, “Bu yeni bir söylem değil. Başkanlığı döneminde de benzer şeyler söylemişti. Şimdi de aynı tezini tekrar ediyor” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BRICS’in böyle bir gündeminin olmadığını daha önce açıkça ifade ettiğine dikkat çeken Peskov, “BRICS’in gündeminde ortak bir para birimi oluşturmak yok. Bu konu daha önce de ele alınmadı” şeklinde konuştu.
ÖNCELİĞİMİZ FARKLI
Peskov, BRICS ülkelerinin farklı bir önceliği olduğunun altını çizerek, “BRICS, üçüncü ülkelerde ortak yatırımları ve karşılıklı ekonomik iş birliğini teşvik edecek yeni yatırım platformları oluşturmayı değerlendiriyor. Görünüşe göre uzmanların BRICS gündemini Trump’a daha ayrıntılı anlatması gerekiyor” dedi.
Ayrıca, Washington’daki bir uçak kazasında hayatını kaybeden Rus vatandaşlarına da değinen Peskov, “Ne yazık ki gerçekten bir trajedi yaşandı. Kazada Rus vatandaşları da bulunuyordu. Diplomatlarımız, cenazelerin teslimi ve diğer resmi süreçleri yürütmek için görüşmeler yapıyor” ifadelerini kullandı.
Bu açıklamalar, BRICS ülkeleri arasındaki ekonomik iş birliği ve yatırım fırsatları hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlarken, aynı zamanda ABD ile olan ilişkilerin gerginliğini de gözler önüne seriyor. Peskov’un ifadesi, özellikle Trump’ın tehditkar açıklamalarının ardından, BRICS ülkelerinin kendi ekonomik bağımsızlıklarını sürdürme konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. BRICS platformu, bir grup ülkenin bir araya gelerek ekonomik iş birliği geliştirmesi ve karşılıklı yatırımları teşvik etmesi amacıyla kurulmuştur. Bu bağlamda ortak bir para birimi oluşturmak, birçok ülkenin kendi para politikaları üzerinde kaygı yaratabilir.
Sonuç olarak, Peskov’un açıklamaları, BRICS’in gelecekteki stratejik yönelimleri ve ekonomik hedefleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu durum, uluslararası ticaretteki dinamikleri ve siyasi ilişkileri etkileyebilecek bir gelişme olarak öne çıkmaktadır. Nitekim, BRICS ülkelerinin ekonomik iş birliği yapma amacı, küresel ekonomide yeni dengeler oluşturma çabalarının bir yansıması olmayı sürdürecektir.