Faizlerde düşüş beklentisiyle başlayan mudilerin hızı

Faizlerdeki düşüş beklentisi, elinde nakit bulunduran bireyleri hızla harekete geçiriyor. Bankaların sunmuş olduğu yüksek faiz oranlarından faydalanarak paralarını farklı bankalara taşıyan müşteriler, en yüksek getiriyi elde etme gayretinde. Bankacılar, “hoş geldin” faiz oranlarının 53-55 bandına yükseldiğini belirterek, bu dönemde yeni müşteri hesaplarının arttığını vurguluyor.
Dezenflasyon süreci beklentileri yükseltirken, ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleye odaklanmış durumda. Piyasalarda yıl sonuna doğru enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisi oluştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül 2024’te yıllık enflasyon %49,38 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Orta Vadeli Programı (OVP) ise 2024 yılının sonuna kadar enflasyonun %41,5’e, 2025 yılında ise %17,5 seviyesine gerilemesini öngörüyor. Enflasyonda düşüş eğilimi görülse de geçmiş tahminlere göre revize yapıldığına dikkat çekiliyor.
Ayrıca Eylül 2022’de %83,45 olan enflasyon, 2023 yılında %61,53’e, 2024 yılında ise %49,38’e indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül 2024’teki altıncı toplantısında politika faizini %50’de sabit tutarak faiz artışını pas geçti. Bu durum, faiz indirimi olasılıklarını ve beklentilerini yükseltiyor.
Nakit sahipleri, faiz oranlarında beklenen düşüşle birlikte harekete geçti. Bankalar arasındaki mevduat yarışının hızlanması ve faiz oranlarının yükselmesi, yatırımcıları en fazla getiriyi elde etmek için farklı bankalara yönlendiriyor. Bankaların sunduğu “hoş geldin” faiz oranlarıyla birlikte faizler %53-55 bandına yükseldi ve bu durum, tüketiciler arasında getiriyi kaçırma endişesine yol açtı.
Bankacılık sektöründen elde edilen bilgilere göre, son dönemde faiz oranlarının artmasıyla birlikte yeni müşteri hesaplarının açma oranı arttı. Daha önce günde 3-4 yeni müşteri hesabı açılırken, bu sayı şu anda yaklaşık 10’a yükseldi. Mevduat faiz oranlarının %50-55 seviyelerinde olması dikkat çekici olsa da bankacılar, bu yüksek oranların uzun vadede sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Ayrıca mevduat faizlerine uygulanan %7,5’lik verginin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.