Avustralya, DeepSeek’i Hükümette Yasakladı!

Avustralya’da son dönemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Deepseek adlı yapay zeka uygulamasının hükümete ait cihazlarda kullanılmasına yasak getirilmesine yönelik bir karar imzaladı. Bu karar, Avustralya hükümetinin “ulusal risk” olarak nitelendirdiği durumları ele almak adına alınmış bir önlem olarak öne çıkıyor. Burke, yasanın, uygulamanın ait olduğu ülke kaynaklı değil, hükümete yönelik barındırdığı risklerden dolayı getirildiğini özellikle vurguladı.
Alınan karara göre, Deepseek’in hükümet cihazlarında kullanımı yasaklanırken, kamu çalışanlarının uygulamayı kişisel cihazlarında kullanmasına izin veriliyor. Bununla birlikte, kamu kurumlarının, Deepseek uygulamasının tüm cihazlarından silindiğine dair bir raporu İçişleri Bakanlığı’na sunması zorunlu tutuluyor. Bu durum, kamu da dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki güvenlik önlemlerini artırmayı hedefliyor.
Avustralya hükümetinin bu yasağı uygulamasının arkasındaki neden ise, ulusal güvenlik ve istihbarat ajanslarından gelen tavsiyeler. Bu tavsiyelerde, Deepseek’in Avustralya hükümetine karşı “çok büyük bir risk” taşıdığı belirtilmiş. Bu durum, yapay zeka teknolojileri ve uygulamalarının, özellikle devlet sektöründeki kullanımında daha sıkı önlemler alınmasını gerektiriyor.
DEEPSEEK YAPAY ZEKASI
Deepseek, Çin merkezli High-Flyer Capital Management fonunun desteğiyle geliştirilen bir yapay zeka uygulaması. Daha önce yapılan çalışmalar sonucunda, bu uygulama diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla daha düşük maliyetle ve daha az çip kullanarak geliştirilmiş yapay zeka modeli olan DeepSeek-R1‘i 20 Ocak 2023 tarihinde piyasaya sürdü. Piyasaya sürülmesinin ardından kısa bir süre içinde dünya genelinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı ve uygulama mağazalarında, Amerik merkezli ChatGPT’yi geride bırakarak en çok indirilen yapay zeka uygulaması olmayı başardı.
Öte yandan, Avustralya’nın bu yasakları dışında, ABD Donanması, Texas eyaleti ve İtalya gibi ülkeler de Deepseek hakkında benzer kararlar almış durumda. Bu kararlar, uluslararası ölçekte benzer güvenlik endişelerinin söz konusu olduğunu gösteriyor ve yapay zeka alanındaki gelişmelerin, ülkelerin güvenlik politikalarını doğrudan etkileyebildiğini kanıtlıyor.