Rusya, Ukrayna’ya ICBM ile saldırdı! Gerilim artıyor!

Rusya, Ukrayna’ya karşı gerçekleştirdiği bir saldırıda kıtalararası balistik füze (ICBM) kullandığını duyurdu. Ukrayna Hava Kuvvetleri, bu nükleer kapasiteye sahip silahın savaşta ilk kez kullanıldığını açıkladı. Bu tür füzeler, binlerce kilometre menzil kapasitesine sahip stratejik silahlar olarak bilinir ve genellikle nükleer başlık taşımak üzere tasarlanmıştır.
Moskova, saldırının “savaşta yeni bir evre” olarak değerlendirdiğini belirtmişti. Ukrayna ise fırlatılan füzenin türü ya da taşıdığı başlıkla ilgili kesin bilgilere sahip olmadığını, ancak Dnipro’ya isabet eden füzenin nükleer başlık taşımadığı ancak önemli enerji altyapısını ve sanayi bölgelerini hedef aldığı bilgilerini paylaştı.
Bölge valisi Serhiy Lysak, füzelerin sanayi tesislerine ciddi zararlar verdiğini ve yangınlara sebep olduğunu açıkladı. Saldırı sonucunda iki kişi yaralandı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, bu saldırıda bir hipersonik Kinzhal füzesinin yanı sıra yedi adet Kh-101 seyir füzesinin ateşlendiğini, bunlardan altısının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Fırlatmanın Rusya’nın Astrakhan bölgesinden yapıldığı belirtilirken, ICBM’in taşıdığı savaş başlığının türü henüz netleşmiş değil. Ukraynalı bir savunma danışmanlık şirketi olan Defence Express, ABD’nin fırlatmadan haberdar olmuş olabileceğini, bu nedenle olası bir yanlış alarm ve karşı füze fırlatmalarını önlemek amacıyla ABD’den gelecek bir uyarının önemli olduğunu vurguladı.
GERİLİM HAD SAFADA
Bu gelişmeler, savaşın 1,000. gününe yaklaşırken gerilimi yeniden tırmandırdı. Rusya’nın resmi kaynakları ve Telegram’daki savaş muhabirleri, Ukrayna’nın İngiliz yapımı Storm Shadow seyir füzelerini Kursk bölgesine fırlattığına dair haberler geçtiler. Rusya, bu iddiaları doğruladı ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, böyle bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı ve zararların boyutunun belirsizliğini koruduğunu bildirdi.
ABD Başkanı Joe Biden’ın onayı ile Ukrayna, 21 Kasım 2023 tarihinde Rusya’ya karşı ATACMS füzeleri fırlattı. Biden, görev süresinin bitmesine iki ay kala bu kararı aldı. Eski Başkan Donald Trump ise savaşı “24 saat içinde” sona erdireceğini ifade etmişti fakat bu hedefe nasıl ulaşacağına dair detay vermemişti. Her iki taraf da olası barış müzakereleri öncesinde daha güçlü bir pozisyon elde etmeye çalışmakta.
Öte yandan, ABD, olası büyük hava saldırısı tehdidi nedeniyle 22 Kasım 2023 tarihinde Kiev’deki büyükelçiliğini geçici olarak kapattı, ancak 23 Kasım’da tekrar açtı. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliğin arttığını ve uluslararası diplomasi çabalarının daha karmaşık hale geldiğini gösteriyor.