Ekonomi

Zeytin Üreticileri Yağmur Bekliyor: Karamsar Tablo!

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytin üreticilerinin yağmur beklentisi içinde olduğunu belirtti. Tan, Edremit ilçesinde yer alan ofisinde yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde zeytinliklerin sulama imkanına sahip olmadığını ve dağlık, engebeli arazilerde çok sayıda zeytin ağacının bulunmasının Türkiye zeytinciliğinin zayıf yönü olduğunu vurguladı.

Tan, işçilik maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl sevinçli bir yıl olması gerekirken sektörde maalesef karamsar bir tablo hakim. Çünkü yağmur yağışları hiç bu kadar gecikmemişti. Önümüzdeki 20-25 gün içinde hafif yağışlar olabilir ancak bu durum endişe yaratıyor” dedi.

Üreticilerin yağmur bekleyip hasada çıkmadığını ifade eden Tan, “Ancak her geçen gün zeytinlerin kalitesinin bozulabileceği endişesi var. Bu sezon dikkat çekici bir şekilde kaliteli. Zeytinler küçük olduğu için zeytin sineği zararını minimum seviyede tutuyor. Zeytin sineğinden kaynaklanan asit yükselmesi yaşanmıyor ve sızma yağlar elde ediliyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu