Sahipsiz Sokak Hayvanları İçin Acil Toplama Uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelindeki 81 il valiliğine sahipsiz sokak hayvanlarının toplanmasına ilişkin resmi bir yazı gönderdi. Bu durumda, sokak hayvanlarının güvenli bir şekilde rehabilitasyon merkezlerine götürülmesi büyük önem taşıyor. Yerel yönetimlerin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmesi bekleniyor ve hayvanların sağlıklı bir ortama kavuşturulması için gerekli adımların atılması gerektiği vurgulanıyor.
Yazıda, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması için belediyelere 2028 yılına kadar bir süre tanındığına dair yapılan iddiaların asılsız olduğu belirtildi. Bu açıklama, hayvanların toplanması ve koruma altına alınması konusundaki aciliyetin altını çizmektedir. Özellikle, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında belirtilen kuralların uygulanmasının derhal devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.
5199 sayılı Kanun, nüfusu 25 bini aşan belediyelere, hayvan bakımevleri kurma ve mevcut olanların koşullarını iyileştirme için 31 Aralık 2028 tarihine kadar bir süre tanısa da, bu durumun sadece bakımevi inşaatı ve düzenlemeleri için geçerli olduğu belirtilmiştir. Yazıda, hayvanların toplanarak hayvan bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin bakımevlerinde tutulmasıyla ilgili hükümlerin kanunun yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.
Söz konusu yazıda, “Hayvanların toplanması maksadıyla 2028 yılının beklenmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış dahi olsa yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında herhangi bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin geri bırakılması Kanun’un 14’üncü maddesi ile yasaklanmıştır.”
Bu açıklamalar doğrultusunda, yerel yönetimlerin dikkatli bir şekilde hareket etmeleri ve yasal çerçeveye riayet etmeleri gerektiği ön plana çıkmaktadır. Aksi takdirde, söz konusu Kanun maddesine aykırılığın tespiti halinde, 2025 yılı itibarıyla her bir hayvan için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacağı da vurgulanmıştır. Bu durum, belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda bir caydırıcı unsur teşkil edecektir.
Özetle, sokak hayvanlarının korunması ve onların daha iyi yaşam koşullarına kavuşması için yasal düzenlemelere uymak son derece önemlidir. Süreç, sadece hayvanların güvenliği açısından değil, aynı zamanda toplumun da hayvanlara karşı olan bilincini artırmak açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, sokak hayvanlarının mesturabiliyettesi ve sağlık durumlarını iyileştirmek için harekete geçilmesi gerekmektedir.