İsrail’den Lübnan’a Geri Dönüş Uyarısı!

İsrail ordusu, Cumartesi günü Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesinde yaşayan pek çok köy sakinine, ikinci bir bildirime kadar evlerine dönmemeleri uyarısında bulundu. Bu açıklama, İsrail’in pazar günü sona ermesi beklenen çekilme süresini uzatacağını kamuoyuna duyurmasından bir gün sonra gerçekleşti. İsrail, çekilmenin koşullarının Lübnan devleti tarafından tam olarak yerine getirilmediğini iddia ederek, askerlerinin ne kadar süre daha orada kalacağı hakkında net bir bilgi vermekten kaçındı.
İSRAİL, ANLAŞMAYA UYMADI
Geçmişte Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşı sona erdiren ABD aracılı ateşkes anlaşması, Hizbullah’a bağlı silah ve militanların güneyden çıkarılmasını, Lübnan ordusunun bölgede konuşlanmasını ve İsrail askerlerinin çekilmesini öngörüyordu. Fakat bu anlaşmada belirlenen 60 günlük süre, 2023 yılının pazar günü sona eriyor. Buna rağmen, İsrail ordusu hala sınırdan çekilmiş değil.
Lübnan ordusu, İsrail’i çekilmeyi geciktirerek süreci zorlaştırmakla suçluyor ve sınır bölgesinde hala mayınlar ve patlamamış mühimmat bulunduğunu, bu nedenle sivillerin geri dönüşlerinin öncelikle güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtiyor.
LÜBNAN ORDUSU ÇEKİLMEYİ BEKLİYOR
İsrail ordusu sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı bir harita ile, Şeba’dan Mansuri’ye kadar uzanan bir hattı belirterek, bu bölgede hareket eden herkesin tehlike altında olacağı uyarısında bulundu. Lübnan ordusu ise, güney Litani Nehri’nin ötesine konuşlanma planını sürdürdüğünü ancak İsrail’in çekilmeyi geciktirmesinin bu süreci zorlaştırdığını ifade etti. Lübnan ordusu, “İsrail’in geri çekilmesi tamamlandığında, konuşlanma sürecimizi tamamlamak için hazırız” şeklinde bir açıklamada bulundu.
HİZBULLAH: ‘KABUL EDİLEMEZ’
Hizbullah, İsrail’in çekilme süresini uzatma kararını “kabul edilemez bir anlaşma ihlali” olarak değerlendirdi ve Lübnan devletini bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde ele almaya çağırdı. Hizbullah, geçmişteki savaşta oldukça ağır kayıplar vermiş ve altyapısı büyük ölçüde hasar görmüştü. İsrail ordusu ise bu süreçte güney Lübnan’da Hizbullah’a ait silahlara el koyduğunu ve altyapının tahrip edildiğini iddia etti.
İsrail ayrıca, kuzeydeki sakinlerini Hizbullah roket saldırılarından koruma amacını da ön planda tutuyor.
BEYAZ SARAY’DAN ‘UZATMA ÇAĞRISI’
Beyaz Saray, Cuma günü yaptıkları açıklamada, kısa süreli bir ateşkesin uzatılmasının acil bir gereklilik olduğunu vurguladı. Ateşkes, İsrail’in 2022 yılında Gazze savaşı sırasında Hizbullah ile yaşadığı gerginlikler sonrası başlamış ve birçok insanı yerinden eden şiddetli bir askeri operasyona dönüşmüştü. Olayların bu şekilde ilerlemesi, İsrail’in güney Lübnan’daki kalma süresini uzatmasının, bölgede yeni bir çatışmanın patlak vermesine yol açabileceği endişesini doğuruyor.