TÜSİAD Başkanı’ndan İktidara Sert Eleştiriler!

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısı sırasında, iktidara yöneltilen eleştiriler gündeme damgasını vurdu. Toplantının ardından TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, bu eleştirilerin iktidar kanadını rahatsız ettiğini belirtti. Turan, Türkiye’deki ekonomik sıkıntılara dair düşüncelerini dile getirerek, geri adım atmadığını vurguladı.
Turan, “21 yıldır Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) çalışıyorum, Anadolu’yu iyi biliyorum. Son bir ay içinde dört farklı ile gittim. Yönetim Kurulumuzu Adıyaman’da gerçekleştirdik. Biz sürekli açıklamalar yapıyoruz.” ifadeleri ile Türkiye’nin ekonomik durumunu ve TÜSİAD’ın etkisini ifade etti.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ayrıca derneğin temsil ettiği 4.500 şirketle birlikte, dış ticaretin %80’inin TÜSİAD tarafından gerçekleştirildiğini ve Türkiye’deki istihdamın %50’sinin bu kuruluşlara bağlı şirketler tarafından sağlandığını belirtti. Bu durum, TÜSİAD’ın Türkiye ekonomisindeki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Turan, Türkiye’nin büyümesi için sanayileşme, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm gibi alanların önemine dikkat çekti. Hukukun üstünlüğü, kadın erkek eşitliği ve demokratik ilkelerin de, ekonomik büyüme açısından hayati unsurlar olduğunu ifade etti. Ayrıca, sanayideki istihdamı teşvik etmenin gerekliliğini vurguladı.
Enflasyonla Mücadele ve Hukuk Vurgusu
Turan, enflasyonla mücadelede kalıcı çözümlerin bulunması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, maliye politikaları ve yapısal reformların desteklenmesinin önemine işaret etti. Ayrıca, Türkiye’nin güçlü bir hukuk sistemine ve şeffaf bir ekonomi yönetimine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin demokratik endeksinin artması ile birlikte kişi başı gelirinin de arttığını vurguladı.
Turan, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiğine inandığını belirtirken, genç nüfusun istihdam dışında kalmasının da önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Sanayide daha fazla kadın ve genç istihdamını teşvik etmek gerektiğini savundu.
AB ve Uluslararası Yatırımlar
TÜSİAD, Avrupa Birliği’nden hem yatırım çekilmesinin hem de ihracatın artırılmasının önemine dikkat çekti. Turan, AB tarafından Türkiye’ye yönelik desteklerin kritik olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin bir üretim üssü haline gelebilmesi için gerekli politikaların uygulanması gerektiğini vurguladı.
Sonuç olarak, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin güçlü bir ekonomi yaratabilmesi için gerekli reformların hayata geçirilmesi gerektiğini yineledi. Bu reformların sanayinin canlandırılması, yüksek enflasyonla mücadele gibi unsurları kapsadığı ifade edildi.
‘Biz Sürekli Açıklamalar Yapıyoruz’
Turan, Türkiye’nin büyümesi ve zenginleşmesi için yapılması gerekenler hakkında şu ifadeleri kullandı:
* Türkiye’nin büyümesi, zenginleşmesi ve refahın artması, sanayileşme, dijital dönüşüm ve hukukun üstünlüğü ile mümkündür. 21 yıldır STK’larda çalışıyorum ve Anadolu’yu iyi biliyorum. Biz sürekli açıklamalar yapıyoruz.
* Kurum olarak hedefimiz yüksek enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmektir. Bunu başaramadığımız sürece verimli olma şansımız yok.
‘2021’de Yanlış Politikalarla Enflasyonu Yukarı Çektik’
Turan, yapısal reformların önemine dikkat çekerek, enerji, hukuk, eğitim ve sanayi gibi alanlarda gerekli adımların atılmaması durumunda aynı sorunların birkaç yıl içinde yeniden gündeme gelece