DEM Parti Heyetinden İmralı’ya Çift Ziyaret

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la Edirne Cezaevi’nde bir araya gelen Demokratik Bölgeler Partisi (DEM Parti) heyeti, bugün Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ ile görüşmeye hazırlanıyor. Bu ziyaretin saat 13.00’te düzenlenmesi planlanıyor. DEM Parti heyeti, daha önceki gün Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş ile yaklaşık iki buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.
İkinci İmralı Ziyareti
DEM Parti heyeti, bugün Kandıra Cezaevi’nde eski HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile bir araya gelecek. Ziyaretin ardından, heyetin Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyerek sürece ilişkin kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor. Ayrıca, DEM Parti heyetinin önümüzdeki günlerde İmralı Adası’na gidip PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesi planlanıyor. Bu görüşmenin ardından, Öcalan’ın yapacağı olası bir çağrı merakla bekleniyor.
İmralı Heyetinin Siyasi Temasları
DEM Parti heyetinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlatılan süreç kapsamında Öcalan’a gerçekleştirdiği İmralı ziyareti sonrasında gelişmeler devam ediyor. Heyet, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Van Milletvekili Pervin Buldan ve kayyum atanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ten oluşuyor. Bu grup, geçen hafta Meclis’teki siyasi parti ziyaretlerini tamamladı.
Dün Selahattin Demirtaş’ı ziyaret eden heyet, Edirne Cezaevi’ne saat 13.12’de ulaştı ve görüşmenin ardından basına kısa bir açıklama yaptı.
Demirtaş’la Görüşme İçeriği
DEM Parti heyetinin sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş’ın sürece olan desteğinin tam olduğunu ifade etti. Pervin Buldan ise, “Bu ziyaretten büyük bir moralle ayrılıyoruz. Her koşulda bu sürecin arkasında olacaklarını ilettiler,” şeklinde bir açıklama yaptı. MHP’nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan bir paylaşımda ise Devlet Bahçeli’nin yer aldığı bir görselle “Barışla herkes kazanır” mesajı verildi.
İmralı Ziyaretinin Tarihi Belirsiz
DEM Parti heyeti, Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı ile yapılan görüşmelerde moral durumlarının iyi olduğunu belirtirken, desteklerinin tam olduğunu kamuoyuna ilettiler. Önder, “Bu süreçte spekülasyonlara gerek olmadığını ve barışa odaklanmamız gerektiğini” vurguladı. Süreç hakkında herhangi bir gizliliğin olmadığını söyleyen Önder, barış adına yürütülen çabaların tüm katkı ve eleştiriler için açık olduğunu ifade etti.
Heyette bulunan Ahmet Türk, binlerce yıl birlikte yaşamış halkların barış için bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti ve Türkiye’nin barışa ihtiyacı olduğunu söyledi. Türk, “Bizim amacımız halklarımızın kardeşliği içindir,” dedi.
Pervin Buldan da, Demirtaş ve Mızraklı’nın sürece ilişkin açıklamalarının net olduğunu ve sürecin bir barış sürecine evrileceğinden hiçbir şüphelerinin olmadığını belirtti.
Demirtaş’ın Açıklamaları
Yazılı bir açıklama yapan Selahattin Demirtaş, yeni süreci ‘Demokratikleşme, barış ve kardeşlik süreci’ olarak nitelendirerek, Abdullah Öcalan’a olan güven ve desteğinin tam olduğunun altını çizdi. Demirtaş, özellikle İmralı Tecrit Adası’nda barış ve demokratik çözüm için çaba sarf