Teknoloji

Akıllı Telefonları Gece Şarjda Bırakmak Zararlı Mı?

Günümüzde batarya boyutları arttıkça, bataryaların ömrünü uzatmak için çeşitli önlemler alınabiliyor. Örneğin, bir pili şarj ederken voltaj yükselir ve özellikle tam şarja yaklaştığında, yani %20’lik bir dilim kaldığında, batarya yüksek voltaja maruz kalır.

Bu durum, bataryaya stres verebilir. Elektrikli araç üreticileri, bu stresi azaltmak adına, pilleri yalnızca %80’e kadar şarj ederler. Böylece yüksek voltajın bataryalara zarar verme riski en aza indirgenir ve pilin ömrü uzatılır.

Ancak bu uygulama, akıllı telefon pillerinden yaklaşık 4000 kat daha büyük olan elektrikli araçlar için geçerlidir. Akıllı telefonlar için böyle bir sınırlamaya gerek yoktur.

Yine de akıllı telefon bataryalarıyla ilgili en yaygın yanlışlardan biri, cihazı gece boyunca şarjda tutmanın zararlı olduğudur. Ancak akıllı telefonların gelişmiş pil yönetim sistemleri devreye girer ve herhangi bir riski önler.

Akıllı telefonların pil yönetim sistemleri, yerleşik koruma devreleri sayesinde, batarya %100 doluluğa ulaştığında şarj cihazını devre dışı bırakır. Bu sayede batarya tam dolu olduğunda fazladan enerji akışı engellenir. Bu ileri koruma mekanizması, telefonun gece boyunca şarjda olmasının risk oluşturmasını engeller.

Gece boyunca telefonu şarjda tutmak, modern akıllı telefonlar için herhangi bir zarara yol açmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu