10 Yaşındaki Çocuktan Tarihi Bağış!

Lapseki ilçesinde, genç bir öğrenci olan Ali Osman Islak, eğitim gördüğü Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu’nda dikkat çekici bir keşif gerçekleştirdi. Edremit ilçesinde kendilerine ait bir tarlada yaptığı kazı sonucunda, tarihi bir sikke buldu. Meraklı ve tarih meraklısı olan Islak, bulduğu bu değerli mücevheri hemen Troya Müzesi’nde çalışan uzmanlara götürdü. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, sikkenin Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait olduğu ortaya çıktı. Bu önemli keşif, hem Islak’ın keşfi hem de bölgenin tarihi açısından büyük bir anlam taşıdı.

Troya Müzesi’nden yapılan açıklamada, Ali Osman Islak’ın bulduğu sikkeyi, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Erdinç Özdinç eşliğinde müzeye teslim ettiği belirtildi. Bu bağış, Ali Osman’ı, müzenin 3’üncü çocuk bağışçısı haline getirdi. Müzeden yapılan açıklamada, geçmişte ayrıca 1934 yılında 11 yaşındayken bir Roma Dönemi steli bağışlayan Necdet ile geçtiğimiz yıl evlerinin yakınında bir sikke bulan 10 yaşındaki Onur Çimen’in de isimlerinin yer aldığı ifade edildi. Bu bağışların, genç neslin kültürel mirasa olan duyarlılığını ve sahiplenme duygusunu göstermesi açısından önem taşıdığı vurgulandı.
Müzede yer alan açıklamada “Kültür varlıklarımız Alilere, Necdetlere, Onurlara emanet. Geçmişimiz gibi geleceğimiz de onlara emanet” şeklinde ifadeler yer aldı. Bu sözler, gençlerin tarihi eserleri önemseyip sahiplenmelerinin, kültürel mirasa duyulan saygının ve bilincin arttığını gösteriyor. Özellikle Ali Osman Islak gibi gençlerin, tarihine sahip çıkmaları, toplumsal hafızanın korunması ve yaşatılması açısından son derece değerlidir. Bu tür davranışlar, gençlerin topluma olan katkısını artırırken, aynı zamanda geleneklerin ve kültürlerin geleceğe taşınmasına da katkı sağlar.
Ali Osman’ın bu bağışı, gençlerin kültürel mirasa olan duyarlılığını artırmanın yanı sıra, toplumda bu tarz farkındalık yaratmanın ve teşvik edilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu olay, ayrıca, eğitim sistemimizin ve öğretmenlerimizin, öğrencilerin tarih bilincini geliştirmedeki rollerini vurgulamaktadır. Öğrencilerin, derslerde edindikleri bilgilerin yanı sıra, kendi çevrelerinde keşfettikleri değerli nesnelerle tarihlerini daha iyi anlamaları sağlanacaktır. Sonuç olarak, bu tür bağışların çocuklara kültürel değerlerin aktarılması konusunda örnek teşkil etmesi beklenmektedir.