Yunus Emre Enstitüsü’nde Yolsuzluk Skandalı Patlak Verdi!

Yunus Emre Enstitüsü, yıllar önce Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak “İtibarımızı yükseltsin ve yabancılara Türkçe öğretsin” amacıyla kurulmuştur. Ancak, son günlerde enstitünün iki önemli yöneticisinin istifası ve sekiz yöneticisinin yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanması üzerine gündem oldukça hareketlenmiştir. Özellikle, Enstitü’nün son başkanı olan Şeref Ateş‘in, hakkında çıkan arama kararı sonrasında Almanya’ya kaçtığı bilgisi dikkat çekmektedir.
Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışı ayakları, özellikle Almanya’da gerçekleştirilen incelemelerle ele alınırken, kuruluşun 66 ülkede 92 ofisinin bulunduğu iddia edilmiştir. 2020 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 20 milyon Euro değerinde sahte fatura vurgununun yapıldığı öne sürülmektedir.
ALMAN PASAPORTU
Eski Başkan Şeref Ateş (60), 22 Aralık tarihinde Noel’den iki gün önce Almanya’ya giderken “Kırmızı Alman pasaportu” kullanmıştır. Ateş, çifte vatandaşlık hakkına sahipti. Soruşturma çerçevesinde Köln ve Berlin’deki enstitü merkezleri incelenirken, iki vakıf çalışanının iki yıl önce 240 bin Euro‘yu aşkın bir parayı çantalarla Ankara’dan Köln’e taşırken yakalandığı da ortaya çıkmıştır. Ayrıca, Türkiye’den diplomatik statüdeki görevliler aracılığıyla Almanya’ya büyük meblağlarda Euro’nun getirildiği bilgisi elde edilmiştir. Almanya’ya bir kişi tarafından 10 bin Euro‘dan fazla nakit para getirilmesi yasaktır, bu nedenle elden taşınan paraların miktarları ve dağıtım yerleri belirsizleşmektedir.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ocak 2014 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’ni açmıştı.
HASTA İDDİASI
Halen Almanya’da bulunan ve 2016-2023 tarihleri arasında vakfın başkanlığını yapan Ateş’in Köln’de bulunduğu öğrenilmiştir. Gurbetçi bir aileden gelen Ateş’in yakınları, “Tedavi için orada” derken, Köln’deki Yunus Emre Enstitüsü çalışanları ise, “Bizi sık ziyaret ederdi. Görevden alınmadan önce de buradaydı. Öyle ağır bir rahatsızlığı yoktu.” değerlendirmesini yapmıştır. Köln’de bazı görevlilerin usulsüz belge imzalamadığı ve görevi bırakmaları ile istifaların olduğu da söylenmektedir.
TAŞINAN PARALAR
Köln, Berlin ve Brüksel’deki çalışanların yarısının Ankara’dan atandığı ve diplomat statüsü verildiği bilgisi edinilmiştir. Gri pasaportlu bu bireylerin dışında kalan personelin çoğu, Almanya’dan AK Parti’ye yakın isimler arasından işe alınmıştır. Çalışanların maaşları Ankara’dan ödenmektedir. Vakfın gelir kaynakları bulunmadığı için, bu durum ülke kaynaklarının harcanmasına neden olmaktadır.