Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup toplantısı esnasında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gazetecilerle gerçekleştirdiği bir sohbette, son gelişmelerin Türkiye’nin bütçesi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Özellikle muhalefetin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili yaşananların bütçeye 915 milyar liralık bir maliyet getireceği yönündeki iddialarına karşı net bir tutum sergiledi.
Yılmaz, bu tür rakamların yanılgı olduğunu vurgulayarak, “Nereden böyle bir şey çıkarıyorlar bilmiyorum. Böyle bir şey söz konusu değil,” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra, kısa vadeli, kısmi bir etkinin olabileceğini; ancak bunun sadece bütçe içinde alınacak gerekli tedbirlerle telafi edilebileceğini belirtti. Yılmaz, güncel faiz oranlarında görülen artışın geçici bir etki yaratabileceğini, ancak daha fazlasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Ayrıca, bu tarz açıklamalar yapanların hesaplarını daha ayrıntılı bir şekilde ortaya koyması gerektiğinin altını çizdi.
“YAŞANAN DÖNEMSEL BİR ETKİ”
Cevdet Yılmaz, ekonomik durumu değerlendirirken “Yaşanan kısa vadeli dönemsel bir etki” ifadesini kullandı ve bu durumu abartmamak gerektiğini vurguladı. Üç gün, beş gün veya yıllık bir etki gibi bir hesap yapılmasının yanlış sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Yılmaz, hükümetin kararlı bir şekilde ekonomik programını hayata geçirdiğini ifade etti.
“EKONOMİMİZİN TEMELLERİ SAĞLAM”
Yılmaz, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna dikkat çekerek, cari açığın düşük seviyelerde olduğunu, bütçe açığının depreme rağmen kontrol altında kaldığını, enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin yeterli seviyelerde bulunduğunu belirtti. Ayrıca, bankacılık sisteminin de sağlıklı bir yapıda olduğunu vurgulayarak, yaşanan olayların geçici etkiler yarattığını dile getirdi.
“BUNUN RAKAMLARINI ABARTMANIN ANLAMI YOK”
Cevdet Yılmaz, belirtilen rakamların abartılmasının anlamı olmadığını ifade etti. Ekonomik piyasalarda bu hafta daha sakin bir hava olduğunu da belirten Yılmaz, gelecek dönemlerde, Türkiye’nin ekonomik hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğini kaydetti. “Sağlam bir programımız var” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği bu programın ülkenin ekonomisini daha güçlü bir noktaya taşıyacağını vurguladı.
“EMEKLİ İKRAMİYESİ MUHALEFET YÜZÜNDEN GEÇMEDİ”
Son olarak, emekli ikramiyesi hakkında da açıklama yapan Yılmaz, muhalefetin tavrının bu kanunun çıkışını geciktirdiğini belirtti. Bayramdan önce bu kanunun çıkmasını ve bu doğrultuda ilavelerin yapılmasını temenni ettiğini aktaran Yılmaz, gerçekleştirilmesi planlanan artışın maliyetinin 28,5 milyar TL olduğunu ifade etti. Bahsi geçen düzenlemenin prime dayalı olmadığı ve 2018 yılında çıkarılan bir kanunla ilişkilendirildiğini belirtti.