Yenidoğan Çetesi Davası’nda kritik gelişmeler!

Yenidoğan Çetesi Davası’nın ikinci duruşması, olayın önemini vurgulamak amacıyla dikkat çekici bir şekilde gerçekleşti. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının reddi hakim talebini değerlendirerek dosyayı Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Ayrıca tüm tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının devam etmesine karar verildi. Duruşmanın bir sonraki kısmı ise 18 Şubat 2023 tarihine ertelendi.
Duruşmanın yapıldığı gün, Türk Tabipleri Birliği (TTB) önemli bir rapor yayımladı. Sağlıkta Ticari Çeteleşme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bu rapor, “Sağlıkta Ticari Çeteleşme Bebek Ölümleri Ön Raporu” olarak adlandırıldı. Raporun “Türkiye’de Yenidoğan ve Bebek Ölümlerine Genel Bir Bakış” bölümünde, anne ve çocuk sağlığına dair resmi ölüm verileri üzerinde duruldu. Rapora göre, bebek ölüm hızı 2023 yılı için bin canlı doğumda 9,8 olarak belirlendi. Bu oranın, hem gelişmiş ülkelerin ortalaması hem de Sağlık Bakanlığı’nın stratejik hedefleri ile kıyaslandığında yeterince tatmin edici olmadığı ifade edildi.
Erken doğum sıklığı ortalamanın üstünde
Raporda, erken doğumun yenidoğan ölümlerinin başlıca nedeni olduğu açıklanmakta. Türkiye’de yüz canlı doğumda 11 oranı ile gerçekleşen erken doğum sıklığı, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinin ortalamalarının dahi üzerinde yer almaktadır. Örneğin, Afrika’da bu oran yüzde 7.1, Asya’da ise yüzde 10.4 olarak kaydedilmiştir. Bu durum ise Türkiye’nin sağlık sistemi için bir alarm zilleri çalmaktadır.
Yatak sayısı verilerine dikkat çekildi
Rapor, ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerindeki yetersizliklerin, erken doğumları önlemedeki rolüne dikkat çekti. 2023 yılında toplam 933 adet Sağlık Bakanlığı hastanesi, 68 üniversite hastanesi ve 565 özel hastane bulunmasına rağmen, özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatak sayısının, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerindeki toplam yatak sayısından fazla olduğu vurgulandı. Bu durum, sağlık hizmetlerindeki dengesizlikleri gözler önüne seriyor.
‘Yenidoğan çetesi’ skandalı da raporda yer aldı
Rapor, İstanbul’da meydana gelen ve çok sayıda yenidoğanın ölümüyle sonuçlanan ticari çeteleşme skandalına da yer verdi. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası’nın konuyla ilgili açıklamaları ve devam eden ceza davasına dair son durum da raporda yer alan bilgileri destekledi.
Raporun sonuç bölümünde, sağlıkta neoliberal yaklaşımın, özellikle yenidoğan yoğun bakım birimlerinde yaşanan son olaylar gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi. Hastanelerin yoğun bakım hizmetlerini kendileri yürütmek yerine, hizmet alımı yoluyla sürdürmesi bu durumun en büyük etkenlerinden biri olarak gösterildi. Bu nedenle, özel sağlık sisteminde giderek artan şirketleşme ve taşeronlaşma sürecinin bir an önce sona erdirilmesi gerektiği ifade edildi.
Kaynak: ANKA