Suriye Bakanı Davos’ta Yatırımcı Arayacak

Suriye Dışişleri Bakanı Asad Hasan el Şeybani, 2025 yılının Ocak ayında düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu’na katılma kararı aldı. Bu forum, Suriye geçici hükümetinin uluslararası alanda tanınmasına ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması açısından büyük bir fırsat sunuyor. Şeybani, Suriye’ye daha fazla yatırımcı çekmek amacıyla İsviçre’nin Davos şehrine gidecek.
Suriye’nin Davos’taki varlığı, geçici hükümetin en büyük destekçisi olan Türkiye’nin bu toplantıya katılmayacak olmasıyla dikkat çekti. Bu durum, uluslararası arenada Suriye’nin nasıl bir izlenim yaratacağı konusunda bazı belirsizliklere neden oldu.
Suriye geçici hükümetinin Batılı ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek için yürütülecek olan bu imaj çalışmaları, daha önce duyurulan bir Batı ülkeleri turu ile desteklenecek. Bu turun, el Şeybani’nin Davos ziyaretinin ardında geleceği ifade ediliyor, bu da Suriye’nin uluslararası arenada daha fazla görünürlük kazanma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Ancak, Suriye’nin son dönemde Türkiye’den gelen ürünlere yüzde 500’e kadar gümrük vergisi getirmesi ve diğer bölge ülkelerine uyguladığı yaptırımlar, kamuoyunda büyük bir infial yarattı. Bu durum, Suriye’nin komşu ülkelerle olan ilişkilerini nasıl etkileyebileceği konusunda endişelere yol açıyor.
ŞARAA DA TRUMP’I KUTLADI
Bu gelişmelerin arasında, Suriye’nin fiili lideri Ahmet el-Şaraa’nın, 2025 yılı Ocak ayının Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump’ı göreve başlaması nedeniyle tebrik ettiği belirtildi. El-Şaraa, Trump’ın Ortadoğu’ya barış getirecek ve bölgeye istikrarı yeniden kazandıracak bir lider olduğuna inandığını ifade etti.
Aynı zamanda, bu yılın başlarında Washington’un, insani yardımların akışını kolaylaştırmak amacıyla Suriye’deki hükümet kurumlarıyla yapılan işlemler için altı aylık bir yaptırım muafiyeti tanıdığı biliniyor. Suriye, bu hamleyi olumlu karşılayarak, ülkenin ekonomik toparlanmasını desteklemek için yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep etti.
Suriye geçici hükümeti, bu dönemde özellikle uluslararası destek arayışlarını hızlandırırken, yapacağı görüşmeler ve ticari anlaşmalar ile ekonomik kalkınma hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Davos’taki forumun önemi ve Suriye’nin uluslararası ilişkilerdeki yönelimi, bu amaçlar doğrultusunda atılacak adımlarla daha da belirgin hale gelecek gibi görünüyor.