Ekonomi

Aidat Krizi: Kiracı ve Ev Sahibinin Sorunları

Avukat Baki Öztürk, yaptığı açıklamada kiracıların ve ev sahiplerinin en büyük sorunlarından birinin site aidatları olduğunu belirtiyor. Aidatlar, sitenin özelliklerine ve bulunduğu semte bağlı olarak 10 bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. Öztürk, bazı vatandaşların “Birinci katta oturuyorum, asansörü kullanmıyorum” ya da “Havuzu, spor salonunu kullanmıyorum” gibi şikayetler ve taleplerle başvuruda bulunduğunu, ancak Kat Mülkiyeti Kanunu gereği bu ödemelerin ortak gider ve avans olarak sayıldığını, bu nedenle bu ödemelerin yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Öztürk, vatandaşların site aidatları konusunda uyması gereken birçok hususun bulunduğunu aktardı. “Kiralara yüzde 25 zam uygulamasından 1 Temmuz 2024’te vazgeçildi ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasıyla belirlenen bir zam miktarı söz konusu oldu. Ancak aidatlarda böyle bir sınırın olmaması, karşılaştığımız en büyük problemlerden birisi. Burada vatandaşlarımıza düşen en önemli görev, kat malikleri genel kurulu dediğimiz toplantılara katılmalarıdır.” ifadeleriyle bilgi verdi.

‘YÜKSEK AİDAT BEDELLERİNİN İPTALİNİ İSTEYEBİLİRER’

Avukat Öztürk, her yıl olağan genel kurul toplantılarında aidatların belirlendiğini ve 200 dairelik bir sitede 101 kat malikinin toplantılarda bulunması gerektiğini söyledi. Ancak çoğu zaman toplantı yeter sayısının sağlanamadığını ve ikinci toplantının yapıldığını anlattı. “Bu ikinci toplantıda katılan kişi sayısının bir önemi yok. Yani ikinci toplantıya sadece 10 kişi katılsa bile, 6 kişinin almış olduğu karar geçerli oluyor. Bu durum, vatandaşların yüksek aidatlarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Genel kurul toplantılarına katılanların aidatta beğenmedikleri bir konu olması durumunda tutanaklara şerh düşmeleri gerektiğini ve bir ay içinde sulh hukuk mahkemelerine dava açarak, yüksek aidat bedellerinin iptalini isteyebileceklerini” belirtti.

Öztürk, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, aidatlardan hem ev sahipleri hem de kiracıların ortak bir sorumluluğa sahip olduğunu kaydetti. Ancak kiracılar için önemli bir noktanın altı çizildi: “Kira miktarları kadar aidatlardan sorumludurlar. Örneğin, 20 bin lira kira ödedikleri bir yerde 30 bin liralık aidat biçildiyse buradaki 10 bin liradan sorumlu değillerdir.” şeklinde bilgi verdi.

‘YÖNETİMLERDE ŞİRKETLEŞMEYE GİDİLME DURUMU VAR’

Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuya ilişkin çalışmaları olduğunu hatırlatarak, bu alanda net bir adım atılması gerektiğini söyledi. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun, 2007’de yapılan değişikliklerin düzenlemeleri tam olarak sağlayamadığını belirterek, “Özellikle yönetimlerle karşılaştığımız sıkıntılar var. Çünkü yönetimlerde genel itibarıyla şirketleşmeye gidilme durumu var. Bu da bazı durumlarda tekelleşmelere yol açıyor. Kanunda yapılacak gerekli değişiklikler, bu tekelleşmenin önlenmesine yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu