Vergi Kanunu Değişiklikleri Genel Kurul’da Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu’nda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 7 maddesi kabul edildi. Bu teklifle, Danıştay’ın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da değişiklik yapıldı. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi kamu idareleri ile bağlı döner sermaye işletmelerinde, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde “borcu yoktur” belgesi aranılması yönünde Hazine ve Maliye Bakanına yetki verildi.
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin vergiden istisna tutulması sağlandı. Hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin belirli süreler içerisinde elden çıkarılmaması durumunda vergi ziyaı cezası uygulanacak.
Yüzde 20’den fazla fark tespit edilmesi durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan “izaha davet müessesi” kapsamında izaha davet edilecek. Elektronik ticaret pazar yerlerinde yapılan ödemelerde vergi kesintisi uygulaması genişletilecek ve vergi güvenliğinin sağlanması amaçlanacak.
Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetki genişletildi. Kıymetli madenlerin değerlemesinde borsa rayici kullanılması ve özel usulsüzlük cezalarıyla ilgili düzenlemeler getirildi. Bu değişikliklerin ardından, İYİ Parti’li Türkoğlu’na Meclis Başkanvekili tarafından “uyarma cezası” verildi. Meclis Başkanvekili, tartışmaların sükuneti bozduğu gerekçesiyle bu kararı aldı ve birleşimi kapattı.