Ekonomi

Veli Ağbaba: TÜİK’in Enflasyon Rakamları Gerçek Değil!

“`html

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nin ekim ayı enflasyon verilerini sert bir dille eleştirdi. Ağbaba, TÜİK’in bu verileri açıklarken halkın gerçek ekonomik durumunu yansıtmadığını savundu. “TÜİK bizlerin göremediği neyi görüyor da bu rakamları açıklıyor? İzah etmeli. Memura ve emekliye az zam vermek için matematiğin kurallarını bozmuşlar,” diyen Ağbaba, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

TÜİK, ekim ayının enflasyon verilerini duyurdu. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %2,88 oranında bir artış göstermişken, yıllık enflasyon %48,58’e kadar geriledi. Ağbaba, alışveriş yapılan market fiyatlarıyla yapılan karşılaştırmalar sonucunda 1-31 Ekim arasında genel aylık değişimin %15,87 olduğunu ifade etti.

Veli Ağbaba, yazılı bir açıklama yaparak TÜİK’in verilerinin yanıltıcı olduğuna dikkat çekti. “TÜİK kaçak güreşiyor. İki yıldan fazla bir süre boyunca açıklamadığı madde sepeti, gerçeklerin halka ulaşmasını engelliyor. TÜİK, verilerini gizleyerek yalanlarına kılıf uyduruyor. Ancak market raflarındaki fiyatlar yalan söylemiyor. Bizim market fiyatları ile oluşturduğumuz madde sepetinde hesapladığımız enflasyon, TÜİK’in açıkladığı rakamlarla aynı değil. TÜİK’in belirlediği enflasyon tamamen sanaldır ve gerçeklikten uzak bir durum yaratıyor,” şeklinde konuştu.

‘DOMATES FİYATI 1 AYDA YÜZDE 42,28 ARTTI’

Ağbaba, ekim ayınız 1’inde marketlerden alınan ortalama fiyatlarla ay sonunda karşılaştırma yaptıklarını belirtti. Örneğin, salatalığın kilogram fiyatı ekim ayı başında ortalama 28,76 TL iken, ay sonunda bu rakam 36,58 TL’ye yükselerek %27,19 oranında bir artış göstermiştir. Domatesin kilogram fiyatı ise ay başında 14,83 TL, ay sonunda ise 21,10 TL’ye ulaşarak %42,28 oranında artış yaşandığı kaydedildi. Tavuk etinin fiyatı ekim ayı başında 93,42 TL iken, ay sonunda 100,18 TL’ye çıkarak %7,24 oranında bir artış göstermiştir. Ayrıca beyaz peynirin fiyatı 229,29 TL’den 252,37 TL’ye çıkarak %10,07 oranında bir artış yaşandığı belirtildi.

Temel gıda ürünleriyle hazırlanan madde sepetinde, 1-31 Ekim tarihlerindeki market fiyatlarındaki ortalama değişim %15,87 olarak gerçekleşti. ENAG grubunun hesaplarına göre ise tüketici fiyatları, ekim ayında bir önceki aya göre %5,57 artış gösterdi ve yıllık enflasyon %89,77 olarak tespit edildi. Ağbaba yine TÜİK’in açıkladığı verilerin inandırıcı olmadığını vurgulayarak, “Market fiyatları artmaya devam ediyor; faizler aynı seviyede kalıyor, döviz kuru yükseliyor, kiralar artıyor, faturalar yükseliyor. Ancak buna rağmen enflasyonun düştüğü iddia ediliyor. Memura ve emekliye az zam vermek için yılsonuna doğru enflasyonu düşük göstermek adına kalemler üzerinde oynama yapıyorlar. TÜİK’e göre matematiksel gerçeklik bir şekilde çarpıtılıyor.” şeklinde konuştu.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu