Teknoloji

Uzayda 7 Ay: Astronotlar Dönüşü Bekliyor!

Sekiz gün sürmesi planlanan uzay görevinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tam yedi aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) kalan NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, dünyaya dönmeyi bekliyorlar. Uzayda kalmalarına sebep olan bir dizi sorun, özellikle yakıt sızıntıları gibi meseleler nedeniyle ikilinin güvenli olarak dünyaya dönemeyeceklerine kanaat getirildi. Bu olumsuz durum, onların yılbaşı da dahil olmak üzere tam 7 ayı uzayda geçirmesine neden oldu.

Şubat ayında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yeni bir ekibin göreve başlaması planlanıyordu. Ancak bu ekipteki gecikmeler, Butch ve Suni’nin dönüşünü en az iki ay daha erteledi. İkili, uzaydan oy kullanma, Noel’i ve yılbaşı gibi önemli günleri kaçırarak uzayda günlerini geçirmeye devam ettiler.

BİR ŞEYİ YAPMAZLARSA FELAKET OLACAK

Moralleri yerinde olan iki astronot, düzenledikleri basın toplantısında kendilerini “adada mahsur kalmış gibi hissetmediklerini” ve “uzayda yapılacak pek çok işlerinin olduğunu” belirtti. Ancak bir uzay araştırmacısı, eğer bir şeyi yapmayı ihmal ederlerse, Dünya’ya döndüklerinde felaket sonuçlarla karşılaşabileceklerine dikkat çekti.

Uzay araştırmacısı Kirsty Lindsay, Butch ve Suni’nin düzenli olarak egzersiz yapmak zorunda olduklarını vurguladı. İngiliz Mirror’a verdiği demeçte, uzun süre uzayda kalmanın vücutta ciddi etkiler yaratabileceğini şöyle açıkladı: “Ağırlıksız ortamda kaslarımızı ve kemiklerimizi kullanmamıza gerek kalmadığı için zamanla zayıflıyorlar. Kas ve kemik kaybının yanı sıra, genel kondisyon da azalıyor ve kan hacmi düşüyor.” Bu sorunlar, uzaydayken hissedilmiyor ancak Dünya’ya döndüklerinde yerçekiminin yeniden etkisi altına girmeleriyle birlikte çeşitli sağlık sorunları baş göstermekte.

KADIN ASTRONOTLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Düşük kan hacmi, uzay astronotlarının baş dönmesi ve bayılma gibi sorunlarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Özellikle kadın astronotlar, döndükten sonraki ilk günlerinde bu konuda daha fazla risk altında. Kirsty, “Astronotlar neredeyse her gün egzersiz yapıyor. Dünya’daki medikal ekip; uçuş cerrahları, hemşireler ve egzersiz uzmanlarıyla onların sağlık durumunu yakından takip ediyor,” diye ekledi.

Butch ve Suni, Dünya’ya döndükten sonra yaklaşık 45 gün sürecek bir yeniden kondisyon sürecine girecekler. Bu süreçte, uzayda kaybettikleri kas ve kemiklerini güçlendirmek için egzersiz yapmaları gerekecek. Uzayda bulundukları süre boyunca her gün dirençli egzersiz cihazı (ARED), bisiklet ergometresi ve koşu bandı kullanarak düzenli bir egzersiz programını sürdürdüler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu