Dünya

Macron’un Erken Seçim Hatırası: İstikrarsızlık İtirafı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaz aylarında yapılan erken parlamento seçimlerinin yol açtığı siyasi bölünmelerin sorumluluğunu üstlenerek, bu hamlenin “barıştan çok istikrarsızlık yarattığını” kabul etti. Macron, bu durumu bir itiraf olarak değerlendirerek, hükümetin feshi kararının Fransız halkı için çözümler sunmak yerine daha fazla bölünme getirdiğini ifade etti.

Yılbaşı gecesi yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında, Macron, “Bu akşam itiraf etmeliyim ki, hükümetin feshi kararı Meclis’te Fransız halkı için çözümlerden çok bölünmeler getirdi,” şeklinde bir beyanatta bulundu ve “bu konuda sorumlu olduğumu kabul ediyorum” dedi. Macron’un açıklamaları, siyasi iktidardaki zayıflığın ve yaklaşan seçimlerin yarattığı belirsizliğin altını çizdi.

‘FIRSAT’ ARARKEN FELAKET BULDU

Haziran ayında gerçekleştirilen Avrupa seçimlerinde merkezci adaylarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Macron parlamentoyu feshetme kararı almıştı. Bu karar, Fransa’nın Avrupa seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin yükselişini durdurmak amacıyla bir “fırsata” ihtiyaç duyduğu düşüncesine dayanıyordu. Ancak yapılan erken seçimler, Macron’un desteklediği merkez sol partilerin değil, Ulusal Birlik partisinin en büyük parti olarak öne çıkmasına neden oldu. Böylelikle, Macron’un bu kararı, aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin gücünü artırarak Fransa parlamentosunu üç farklı bloğa böldü.

Parlamentoyu fesheden Macron, Eylül ayında muhafazakar siyasetçi Michel Barnier’i başbakan olarak atadı. Fakat Barnier, Aralık ayında, Fransa’nın 2024 yılı için öngörülen bütçede yüzde 6’yı aşan bütçe açığını azaltma hedefinin sol ve aşırı sağ partilerden destek alamaması nedeniyle güven oylamasını kaybetti. Bu durum sonrası Macron, müttefiki François Bayrou’yu yeni başbakan olarak atamak zorunda kaldı.

REFERANDUM YOLDA MI?

Macron, 2025 yılı itibarıyla siyasileri bir uzlaşmaya çağıracağını ve Fransız seçmenlerden önemli konularda oy kullanmalarını isteyebileceğini belirtti. Fransa halkına seslenerek, “Bazı önemli konularda sizin de karar vermenizi isteyeceğim, çünkü her birinizin oynayacağı bir rol var,” dedi. Bu ifadeleri, Fransız halkının bir referanduma gitme olasılığını gündeme getirdi.

Konuşmasında ayrıca, Fransa’nın karşılaşacağı dış politika zorluklarına da değinen Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin ardından, Trump’ın NATO müttefiklerinden savunma harcamalarını artırmasını istemesi üzerine, “Avrupa artık güvenliğini ve savunmasını diğer güçlere devredemez,” diyerek savunma harcamalarının artırılması çağrısını yineledi.

‘ZORAKİ YAKARIŞLAR’

Ancak Macron’un bu konuşmasının, seçmenler arasındaki algısını değiştirmesi beklenmiyor. Elabe’nin Aralık ayında gerçekleştirdiği bir ankete göre, Fransız halkının yalnızca yüzde 21’i, Macron’un ülkenin sorunlarını çözebileceğine inanıyor. Aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen, yaptığı yılbaşı mesajında, “Geç kalınmış pişmanlıklar veya halkın gözünden düşmüş bir devlet başkanının zoraki yakarışları hiçbir şeyi değiştirmeyecek,” şeklinde eleştirilerde bulunarak Macron’un zayıflığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu