Avrupa’da Göç Yasaları Sertleşiyor

Avrupa’yı etkileyen aşırı sağ dalga ile birlikte göçmen düşmanlığında artış gözlenirken birçok ülkede göç politikaları da giderek sertleşiyor.
Avrupa’da güçlenen aşırı sağ partiler, oy oranlarını artırarak iktidara yürümeye devam ediyor. Bu partiler, faşist partilerin mirasını devralarak, halkın karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunlardan yabancıları ve göçmenleri sorumlu tutarak ırkçı bir retorik benimsiyorlar. Demografik değişim üzerinden ırkçı kampanyalar yürütüyorlar.
Aşırı sağ ideolojiler toplumdaki huzursuzluktan beslenerek iktidara doğru ilerlerken bazıları hükümetleri sağ politikalara itecek şekilde baskı yapıyor. Avrupa’da birçok ülkede hükümetler, ardı ardına katı göç yasalarını hayata geçiriyor.
Son dönemde Avrupa ülkelerinde uygulanan veya planlanan katı göç yasalarına bir göz atalım:
**Hollanda**: Kasım 2023’teki seçimlerin galibi Geert Wilders’in önderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) tarafından oluşturulan dört partili sağ hükümet, tarihteki en katı sığınma ve göç planını açıkladı. Program, Başbakan Dick Schoof tarafından açıklandı ve sığınma krizi ilan edilerek Yabancılar Yasası’nın bir kısmı askıya alınacak.
**Fransa**: Cezayir ve Fas’tan gelen göçmenlerin Fransa’da büyük bir kısmını oluşturduğu ülkede göç politikasını sertleştiren “Göç ve Entegrasyon Yasası” Aralık 2023’te onaylandı. Bu yasa, göçmenlerin aile bireylerini getirmelerini ve sosyal yardım almalarını kısıtlıyor.
**İsveç**: 1990’lardan bu yana göç alan İsveç’te aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın dış destekle kurduğu hükümet, göçmenlere karşı sert önlemler almayı planlıyor. Göçmenlere geri dönüş için ödeme yapılması ve muhbirlik yasası gibi tartışmalı düzenlemeler geliştiriliyor.
**Almanya**: Son dönemlerde artan saldırılarla birlikte göç konusu Almanya’nın ana gündem maddesi haline geldi. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, göçmen karşıtı politikalarla yükselişini sürdürürken federal hükümet göç politikalarını sertleştirme kararı aldı.
Bu ülkelerde alınan sert göç politikalarının domino etkisi yaratması ve Schengen anlaşmasının zedelenmesi endişeleri yükseliyor. Bazı ülkeler, Almanya’nın aldığı kararlara tepki gösterirken diğerleri destek veriyor.