Sağlık

Türkiye’de Yapay Zeka ile Kalp Ameliyatlarında Devrim

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD), 21-24 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirdiği 18. Ulusal Kongreye, 1000’in üzerinde kalp ve damar cerrahı ile toplamda 3500 sağlık profesyonelinin katılımını sağladı. Kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısına TKDCD Dönem Başkanı Prof. Dr. Levent Yılık, Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Genel Sekreter Doç. Dr. Murat Sargın, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları ile İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp katıldı.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Demirören Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarında yapay zeka ve teknolojinin kullanımında ulaşılan seviyeyi vurguladı. Prof. Dr. Kervan, “Dünyada kalp damar hastalıkları en önemli ölüm sebeplerinden biridir. Hem teşhis hem tedavi hem de hastaların takibi süreçlerinde artık teknolojiyi aktif bir şekilde kullanıyoruz. Yapay zeka, insan faktöründen kaynaklanan hataları minimize etmek anlamında oldukça etkili” ifadelerini kullandı. Kervan, ayrıca açık kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinelerinin gelişmiş teknolojilerle donatıldığını belirtti.

Dünyada ilk kez Türkiyede geliştirilen yazılımla yapay kalp hastalarına yakın takip

‘BU TEKNOLOJİLER SAYESİNDE HASTALAR BİRKAÇ GÜNDE TABURCU OLUYOR’

Prof. Dr. Kervan, açık kalp ameliyatlarında risklerin minimuma indirildiğini ifade etti. “Ameliyatta kullanacağımız cihaza hastanın verilerini yüklüyoruz. Bu, hasta için kan akım hızı, oksijen akım hızı gibi kritik parametreleri tahmin etme imkanı sağlıyor. Bu sayede hastaların ameliyat sonrası yoğun bakımda geçirdiği süreler birkaç güne indirilebiliyor” dedi.

Dünyada ilk kez Türkiyede geliştirilen yazılımla yapay kalp hastalarına yakın takip

TÜRK İMZALI YAZILIMLA YAPAY KALP TAKİBİ

Prof. Dr. Kervan, yapay zeka teknolojilerinin kalp nakli bekleyen hastalar için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin, yapay kalp cihazı takılan hastaların vitallerinin izlenmesine yönelik yazılım geliştirmedeki öncülerden biri olduğunu kaydetti. “Bu yazılım sayesinde hastaların takibi evlerinden yapılabiliyor” dedi. Kervan, kansızlık gibi durumların önceden tahmin edilebileceğinin altını çizdi.

‘HASTALARIN TELEFONLARINA UYGULAMA YÜKLÜYORUZ’

Yetersiz kalp nakli sayılarının dikkat çekici olduğunu belirten Kervan, “Bu yapay kalp cihazları sayesinde hastaların hayatta tutulma oranları artmakta. Geliştirdiğimiz uygulama, hastaların telefonlarına yükleniyor ve bu sayede anlık veriler toplanarak komplikasyon ris

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu