Kira Artışı ve Enflasyon: Yeni Öngörüler Geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ait tutanakları kamuoyu ile paylaştı. Bu tutanakta, kira artış oranlarının gözlemlenmesi konusuna özel bir vurgu yapıldı. Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verilerine dayanan öncü göstergelerin, ocak ayında kira artış oranlarının belirgin şekilde yükseleceğini işaret ettiği belirtildi. Yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki artış oranının yavaşlamasına rağmen, sözleşme yenileme oranlarının mevsimsel olarak artmasıyla birlikte, aylık kira enflasyonunun yükselebileceği öngörüldü. Ayrıca, PÖS mikro verilerinden elde edilen kira artış oranlarının, mevcut yıllık kira enflasyonunun altında seyrettiği ifade edildi.
“KARARLAR ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ ODAKLI ALINACAK”
Kurul, gelecekte alacağı kararların enflasyon görünümüne odaklı olacağını vurguladı. Açıklamada, “Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” denildi. Bu bağlamda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimler ve beklentiler dikkate alınarak, gereken dezenflasyon sürecinin sağladığı sıkılığı koruyacak şekilde belirleneceği ifade edildi. Kurul, ayrıca kararlarını mali ihtiyatla, veri odaklı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacağını belirtmiştir.
Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği duyuruldu. Likidite koşullarının yakından izlenmesi ve sterilizasyon araçlarının ek tedbirlerle etkili bir şekilde kullanılacağı belirtilerek, para politikası araçlarının kararlılıkla kullanılacağı kaydedilmiştir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri doğrultusunda, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak ebeveyn finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceklerini ifade etti. Tüm para politikası araçlarının bu çerçevede kullanılacağı da vurgulandı.
“İŞLENMİŞ GIDA FİYATLARI YENİDEN YÜKSELEBİLİR”
Açıklamada ocak ayı öncü verilerinin, enflasyonun ana eğiliminde öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiği kaydedildi. Dikkat çekilen noktalar arasında, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimindeki yüksekliğin ön planda olduğu hizmet kalemleri yer aldı. Ayrıca, ücret artışları, yönetilen fiyatlar ve maktu vergi güncellemeleri de enflasyon üzerinde etkili olmuştur.
Temel mal enflasyonu ise görece daha düşük seviyelerde seyretmektedir. Gıdanın aylık enflasyonunun ise, işlenmiş gıda fiyatlarının öncülüğünde ocak ayında yeniden yükselebileceği tahmin edilmektedir. Enerji grubunda maktu vergi güncellemelerinin etkisi sınırlı kalırken, fiyat artışlarının büyük ölçüde küresel emtia fiyat gelişmelerine bağlı olarak güçlendiği bildirilmektedir.