Ekonomi

Türk Müteahhitler Ukrayna İçin Yeniden İnşaya Hazır!

Ticaret Bakanlığı, Türk müteahhitlik sektörünün uluslararası alanda daha da güçlenmesi adına önemli bir ziyarete ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda, Bakan Bolat, Türkiye Müteahhitler Birliği ile birlikte müteahhitlik ve teknik danışmanlık sektörlerinde faaliyet gösteren 25 şirketin temsilcileriyle birlikte Ukrayna’ya yönlendirilmiştir. Bu ziyaret, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasındaki ticaretin artırılması adına kritik bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Ziyaret çerçevesinde, Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü 1. Toplantısı düzenlenecek. Bu toplantıya, Bakan Bolat’ın yanı sıra Ukrayna’nın Yeniden İnşasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar ve Bölgeleri Geliştirme Bakanı Oleksiy Kuleba da katılacak. İki ülke temsilcileri, Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşa sürecinde işbirliğini artırmayı amaçlayan projeleri masaya yatıracaklar.

Bakan Bolat’ın ziyaretinin önemli bir parçası olarak, Türk iş insanlarıyla bir araya gelmesi ve ikili temaslarda bulunması planlanmaktadır. Bu görüşmeler, Türkiye’nin Ukrayna’daki mevcut iş fırsatlarını değerlendirebilmesi ve yeni işbirlikleri geliştirebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ziyaret, iki ülke arasında işbirliğini daha da derinleştirecek nitelikte bir anlayış geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Ukrayna ile yapılacak toplantının gündem maddelerinin başında, savaşla birlikte ciddi şekilde zarar gören altyapının yeniden inşasına yönelik projeler yer almaktadır. Türk müteahhitlik sektörünün, karayolları, köprüler, enerji ve konut inşaatları gibi acil ihtiyaç alanlarında üstlendiği 100 proje ile birlikte toplamda 1,2 milyar dolarlık bir katkı sağladığı belirtiliyor. Ayrıca, Türk müteahhitler tarafından yürütülen Ukrayna’daki 10 milyar dolarlık proje birikimi, ülkenin savaş sonrası hızlı bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamasında önemli rol oynayacak.

Ziyaretin bir diğer önemli boyutunu ise, Türk inşaat sektörünün Ukrayna’daki avantajlı konumunu daha da güçlendirecek nitelikteki gelişmeler oluşturmaktadır. Türk inşaat firmalarının, savaş sonrası yeniden inşa projelerinde aktif rol alarak, Ukrayna’nın altyapısının modernizasyonuna katkıda bulunması bekleniyor.

SULAMA ALTYAPISININ YENİDEN İNŞASI ELE ALINACAK

Ukrayna ziyaretinde ayrıca, Bakan Yumaklı’nın başkanlığında tarımsal sulama altyapısının yeniden inşası konuları ele alınacak. Bu bağlamda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç de Ukrayna heyetinde yer alacak. Görüşmelerde, süt ve süt ürünleri ile kanatlı eti ihracatında mevcut olan kısıtlamaların kaldırılması da gündeme geleceği bekleniyor.

Bu ziyaret, Türkiye’nin tarım sektöründeki potansiyelini ve imkanlarını Ukrayna ile daha iyi bir şekilde değerlendirebilmesine olanak sağlayacaktır. Tarımsal sulama altyapısının güçlendirilmesi, hem Ukrayna’nın tarım performansını artıracak hem de Türk tarım ürünlerinin ihracatını destekleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu