Türkiye’de Jackfruit Hasadı: Talep Artıyor!

Güneydoğu Asya’nın Tropikal Meyvesi: Jackfruit
Alanya’nın Uğrak Mahallesi Aydap mevkisinde, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit’un hasadı yapıldı. Bilimsel adı ‘Artocarpus heterophyllus’ olan bu tropikal meyve, 40-50 kilogram ağırlığa kadar büyüyebilmesi ile dikkat çekiyor. Jackfruit, Hindistan, Bangladeş, Tayland, Endonezya ve Filipinler gibi sıcak ve nemli iklim bölgelerine özgü olarak doğal olarak yetişiyor. Türkiye’de ise bu meyve deneme amaçlı olarak yetiştirilmeye başlandı. Sert, dikenli bir kabuğa sahip olan jackfruit’u bahçesinde yetiştiren Tunahan Soylu, meyvenin tarım süreci hakkında bilgi verdi.
‘Yetişip, Yetişmeyeceğini Merak Ettim’
Tunahan Soylu, jackfruit meyvesinin Türkiye’de yetişip yetişmeyeceğini merak ederek yola çıkmış. Bunun için kapsamlı bir araştırma dönemine girmiş. Jackfruit’un, Hindistan ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde sıcak ve nemli iklimde yetiştiğini öğrendikten sonra, 5 yıl önce Vietnam’dan bir arkadaşına çekirdeklerini aldırarak Alanya’daki bahçesine dikti.
‘3 Yıl Sonra İlk Hasadımızı Aldık’
Çekirdekten yetiştirilen jackfruit ağaçlarının meyve vermesinin zaman alabileceğini kaydeden Soylu, geçen yıl Eylül ayında ilk, bu yıl ise ikinci hasadını aldığını belirtiyor. Jackfruit’un Türkiye’de yetiştirilmesi büyük ilgi uyandırırken, görünümünün de dikkat çekici olduğunu ifade eden Soylu, talebin hızla arttığını ancak üretim miktarının bunun gerisinde kaldığını belirtti.
‘Talep Artıyor, Üretim Kısıtlı’
Sınırlı üretim nedeniyle jackfruit’un Türkiye’de yüksek bir fiyatla alıcı bulduğunu ve en büyük yetiştirdiği meyvenin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyleyen Soylu, bu meyvenin kilosunu 600 TL’den sattığını vurguladı. Türkiye’deki jackfruit üretiminin az olması nedeniyle fiyatların artış gösterdiğini belirten Soylu, bu fiyatların talep doğrultusunda değiştiğini ifade etti.
Yetiştirme ve Hasat Sürecindeki Zorluklar
Türkiye gibi dört mevsimin yaşandığı ve iklimin değişken olduğu bir bölgede tropikal meyve yetiştirmenin zorluğuna değinen Soylu, sadece Alanya’nın don görmeyen bölgelerinde jackfruit’un yetişebildiğini vurgulayarak, “İlk diktiğimiz yıl don olayları yaşandı ve ağaçların uç yaprakları zarar gördü. Yine de bölgenin ılıman iklimi sayesinde denemeye devam ettik” dedi.
‘Kendine Özgü, Hoş bir Koku’
Jackfruit meyvesinin C vitamini, potasyum, magnezyum ve B vitamini bakımından zengin olduğunu belirten Soylu, meyvenin bağışıklık sistemini destekleyici ve sindirimi düzenleyici özellikleriyle öne çıktığını da ekledi. Jackfruit’un, yeşilken vegan mutfaklarda et alternatifi olarak kullanıldığını ifade eden Soylu, olgunlaştığında kendine özgü bir koku yaymaya başladığını söyledi.
‘Tarım Yeni Bir Açısı Getirebilir’
Jackfruit’un içindeki kestane büyüklüğündeki çekirdeklerin haşlanarak veya kavrulup tüketilebileceğini anlatan Soylu, son yıllarda Türkiye’de tropik meyve üretimine yönelik ilginin arttığını belirtti. Jackfruit’un Türkiye’de yetiştirilmesinin tarıma yeni bir bakış açısı kazandırabileceğini ve ekonomi üzerinde olumlu