Dünya

Trump’tan Yeni Seyahat Yasağı: 43 Ülke Kapsamda!

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, 43 ülkeyi kapsayan yeni bir seyahat yasağı üzerinde çalışmalar yürütmeye başladı. Bu yeni kısıtlama, Trump’ın Türkiye de dahil olmak üzere ilk dönemindeki uygulamalardan çok daha kapsamlı olacak şekilde tasarlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, seyahatlerin tamamen yasaklanacağı 11 ülkenin yer aldığı “kırmızı listeyi” oluşturdu. Bunun yanı sıra, daha az kısıtlama içeren turuncu ve sarı listeler de tasarıya dahil edildi. Bakanlık yetkililerine göre, Afganistan, Butan, Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen vatandaşlarına ABD’nin kapıları tamamen kapanacak. Yani bu ülkelerden gelen bireyler, ABD topraklarına adım atamayacaklar.

Ek olarak, Rusya, Belarus, Pakistan ve Myanmar’ın da dahil olduğu ikinci bir “turuncu liste” hazırlandı. Bu listedeki ülkelerin vatandaşları, ancak belirli koşullar altında ABD’ye giriş yapabilecekler. Sarı listede yer alan Çad, Kongo Cumhuriyeti, Liberya ve Mali gibi ülkeler ise gerekli “güvenlik endişelerine” tatmin edici yanıtlar vermeleri durumunda ABD’ye alınabilecekler. Ancak bu ülkelerin beklenen güvencelerinin ne olacağı henüz kesinleşmedi.

LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR

ABD’nin güvenlik listesine aldığı ülkeler ve renk kodlamaları ise aşağıdaki gibidir:

Kırmızı: Tüm Seyahatler Yasak Turuncu: Vizeler keskin bir şekilde kısıtlandı Sarı: 60 gün içerisinde endişeler giderilmeli
Yemen
Afganistan
Bhutan
Küba
İran
Libya
Kuzey Kore
Somali
Sudan
Suriye
Venezuela
Belarus
Eritre
Haiti
Laos
Myanmar
Pakistan
Rusya
Sierra Leone
Güney Sudan
Türkmenistan
Angola
Antigua ve Barbuda
Benin
Burkina Faso
Kamboçya
Kamerun
Yeşil Burun Adaları
Çad
Kongo Cumhuriyeti
Dem. Kongo Cumhuriyeti
Dominika
    Ekvator Ginesi
Gambiya
Liberya
Malavi
Mali
Moritanya
Kitts ve Nevis
Lucia
São Tomé ve Príncipe
Vanuatu
Zimbabve

Trump’ın ilk dönemindeki seyahat yasağı listesinin çoğunlukla Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ülkelerden oluştuğu belirtiliyor. Benzer bir biçimde, bu yeni seyahat yasağındaki yasaklı ülkelerin çoğu da yine Müslüman çoğunluğa sahip. Ancak Rusya ve Belarus’un da “turuncu listeye” alınması dikkat çekici bir durum olarak öne çık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu