Site icon Omedyam

Trump’ın Gazze Planı: Mısır ve Ürdün Engeli!

Başkan Donald Trump’ın, Gazzeli insanları evlerinden çıkararak Gazze Şeridi’ni ABD’nin himayesinde “Orta Doğu’nun Rivierası” haline getirmeyi amaçlayan planı, bölgedeki bazı ülkelerin itirazları ile karşılaştı. Bu ülkeler arasında öne çıkanlar Mısır ve Ürdün oldu. Trump’ın bu plan hakkındaki ilk sert duruşu zamanla daha yumuşak bir hale geldi.

Trump, Şubat ayının başlarında yaptığı bir açıklamada, Filistinlilerin komşu ülkelere yerleştirilmesi fikrini desteklediğini belirterek, bu öneriye gelen sert eleştirilerin önemsiz olduğu mesajını verdi. Mısır ve Ürdün liderleri bu öneriyi kesin bir dille reddetmiş olmalarına rağmen, Trump onları ikna edebileceğine inanıyordu. O dönem yaptığı açıklamalarda, “Bu planı kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Ben de kabul edeceklerini söylüyorum,” demişti.

Ancak, Cuma günü Fox News’e verdiği bir röportajda, Mısır ve Ürdün liderlerinin itirazlarını daha ılımlı bir dille yorumlayarak, “Onlara her yıl milyarlarca dolar ödüyoruz. Bunu söylemeleri biraz şaşırtıcı oldu ama söylediler,” şeklinde ifadeler kullandı. Trump, yine de planının doğru bir yol olduğunu savunmaya devam etti. “Ben zorlamıyorum. Sadece öneriyorum,” diyerek, önerisinin kabullenilmesi için baskı yapmadığını dile getirdi.

TRUMP’IN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ

Trump’ın Beyaz Saray’daki danışmanları ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, haftalar boyunca planın detaylarını anlaşılabilir bir dille sunmaya çalıştılar; ancak Trump, planına yönelik sert ifadelerini yine de sürdürdü. Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Filistinlilerin yer değiştirmenin kalıcı olmayacağını savunsa da Trump, sosyal medya üzerinden Filistinlilerin “mutlu, güvende ve özgür” olacakları yeni yerleşim alanlarına yerleştirilebileceğini ifade etti.

Şubat ayının başlarında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştiren Trump, “ABD Gazze Şeridi’ni alacak,” diyerek bu önerisini kamuoyuna duyurdu. Trump, ABD’nin bölgede mayın temizliği yapacağını, altyapıyı yeniden inşa edeceğini ve Gazze’yi istihdam ile turizm merkezi haline getireceğini açıkladı. “Burası Orta Doğu’nun Rivierası olacak,” ifadesiyle planın cazibesini artırmaya çalıştı. Aynı zamanda, Gazzelilerin komşu ülkelere yerleştirileceğini ve “Gazze’ye geri dönmek istemeyeceklerini” de vurguladı.

Ancak Trump’ın bu planı, uluslararası topluluk ve bölgesel liderler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Özellikle Mısır ve Ürdün, Gazze’den olası bir göç akınına kesinlikle kapılarını açmayacaklarını açıkça ifade etti. Bu durum, Trump’ın planının uygulanabilirliğini sorgulayan yeni bir tartışmanın kapılarını araladı ve bölgedeki siyasi gerilimleri derinleştirdi.

Exit mobile version