Trump ve Putin’den Ukrayna için müzakere sinyali!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, iki ülkenin Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için “derhal” müzakerelere başlayacağını duyurdu. Trump, iki liderin yakın işbirliği sağlama konusunda anlaştığını ve müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inandığını vurguladı.
Savaşın sonucunda daha fazla can kaybı olmaması gerektiğini belirten Trump, çatışmanın sona ermesi için taraflara seslendi. Kremlin, telefon görüşmesinin yaklaşık 90 dakika sürdüğünü açıkladı ve bu görüşmenin, 2022’den bu yana resmi düzeyde yapılan en uzun görüşme olduğunu ifade etti. Beyaz Saray ise Putin ve Trump’ın önümüzdeki haftalarda Suudi Arabistan’da bir araya geleceğini duyurdu ve bu görüşmelere Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ev sahipliği yapacağı belirtildi.
UKRAYNA’SIZ BARIŞ GÖRÜŞMELERİ
Trump’ın Putin ile görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile iletişime geçmemesi dikkat çekti. Zelenski, “Ukrayna’nın masada olmadığı bir barış anlaşması, tüm taraflar için bir felaket olur” şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak Trump, Rusya’nın tavrı nedeniyle Ukrayna’yı savaşın barış görüşmesine dahil etmeyi tercih edebilir. ABD yetkilileri, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda bir taahhüt almasını beklememesi konusunda uyarılarda bulundu.
Öte yandan Rusya, müzakerelere başlamadan önce NATO’nun Soğuk Savaş sonrası Doğu Avrupa’daki askeri varlığını geri çekmesini, ayrıca Ukrayna’nın Rusya tarafından ilhak edilen dört bölgeyi tanımasını talep ediyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, liderlerin ülkeleri arasında işbirliğinin zamanının geldiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Barış görüşmelerinin, çatışmanın kökenlerine dair meseleleri de içermesi gerektiğini vurguladı. Peskov, Putin’in Trump’ı Moskova’ya davet ettiğini ve Rus yetkililerin ABD ile karşılıklı çıkar bazında konuları ele almaya hazır olduğunu ifade etti.
AVRUPA TAMAMIYLA DIŞLANDI
Başkan Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile yaptığı görüşmenin “çok iyi geçtiğini” belirtti. Ancak Trump’ın açıklamaları, Washington’un Ukrayna’nın geleceğine dair müzakerelerde Avrupa ülkelerini sürece dahil etmeyeceği yönündeki endişeleri doğruladı. Almanya, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere altı Avrupa ülkesi, ortak bir bildiri yayımlayarak, Ukrayna’ya desteklerini “güçlendirmeye hazır” olduklarını ve ülkenin “bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne” bağlılıklarını vurguladılar.
Avrupa liderleri, “ABD’li müttefiklerimizle ilerleyen süreci tartışmak istiyoruz” diyerek, Ukrayna ve Avrupa’nın barış görüşmelerinde yer alması gerektiğini ifade ettiler. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise, Ukrayna’da kalıcı bir barışın “güçlü güvenlik garantilerini” içermesi gerektiğini ve Washington’un Ukrayna’nın NATO üyeliğini “gerçekçi bir seçenek” olarak görmediğinin altını çizdi. Brüksel’de NATO müttefikleriyle bir araya gelen Hegseth, savaş sonrası Ukrayna’da ABD askerlerinin yer almayacağını belirtirken, bu süreçte Avrupa ve başka ülkelerden birliklerin konuşlandırılmasını desteklediğini söyledi.
ZELENSKİ’YLE SONRA KONUŞACAK
Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CIA Direktörü John Ratcliffe, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve özel elçi Steve Witkoff