Trump ve Modi, Ticaret ve Göç Üzerine Görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi 13 Şubat 2025 tarihinde Beyaz Saray’da ağırlayacak. Bu önemli görüşmelerin, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmesi beklenirken, ticaret ve göç gibi anlaşmazlık yaratan konuların da ele alınması öngörülüyor. Yeni Delhi’deki yetkililer, Modi’nin ziyareti ile birlikte, ABD-Hindistan ilişkilerinin daha derin ve kapsamlı bir ortaklığa dönüşeceğine dair umut taşıyor.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Vikram Misri, “ABD ile ortaklığımız, en güçlü uluslararası ortaklıklarımızdan biri,” diyerek iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
HİNDİSTAN’DAN TİCARİ JEST
Ülkeler arasında ticari bir gerilime neden olan en önemli konu, ticaret savaşı haline gelmiştir. Hindistan, ABD’nin ticari kaygılarını dikkate aldığını göstermek amacıyla bazı adımlar attı. Trump, Hindistan’ı “tarife suiistimalinde bulunan büyük ülkelerden biri” olarak tanımlamış ve geçen ay Modi ile yaptığı telefon görüşmesinde adil bir ikili ticaret anlaşması yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Hindistan’ın yüksek gümrük vergilerinin ithalatı zorlaştırdığına dikkat çekti. Yeni Delhi, ticari gerilmeleri önlemek adına bazı ABD menşeli ürünlerde ithalat vergilerini düşüreceğini açıkladı; bu kapsamda lüks motosikletler ve otomobiller gibi ürünler yer alıyor.
Analistlere göre Hindistan, ABD menşeli ürünlerin pazara erişimini kolaylaştırmak için daha fazla taviz verebilir ve ABD’den enerji ithalatını artırmayı da düşünebilir. Kalinga Hint-Pasifik Çalışmaları Okulu kurucusu Chintamani Mahapatra, “Yeni Delhi, ticaret alanında ilk adımı attı. Ancak Trump gibi sıkı bir pazarlıkçının daha fazlasını talep edeceği kesin,” dedi. Mahapatra, Hindistan’ın da iyi bir pazarlık yapma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, karşılıklı fayda sağlayacak bir uzlaşma olasılığını vurguladı.
GÖÇMENLERDE SEÇİCİLİK
Göç durumu da iki ülke arasındaki hassas meselelerden bir diğeri olarak ön plana çıkıyor. Hindistan, ABD ile iş birliği içinde kaçak göçmenlerini geri almayı kabul etti. Ancak geçtiğimiz hafta, 104 Hintlinin askeri uçakla sınır dışı edilmesi sırasında 40 saat boyunca kelepçeli tutulduğu haberleri halkta büyük bir tepkiyle karşılandı. Muhalefet partileri bu durumu sert bir şekilde eleştirirken, Yeni Delhi yetkilileri ise gelecekteki sınır dışı işlemlerinde daha insancıl bir yaklaşım talep edeceklerini belirtti.
Hindistan’ın öncelikli gündemi, yetenekli Hintli işçilerin ve öğrencilerin ABD’ye yasal yollarla göçünü korumak olacak. Hintli işçiler, teknoloji gibi uzmanlık gerektiren alanlarda ABD şirketlerine yabancı profesyoneller istihdam etme imkanı tanıyan H1B vizelerinin en büyük yararlanıcıları konumunda. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, “İnsanlar arasındaki ilişkiler, ABD ile derinleşen bağlarımızın temelini oluşturuyor” şeklinde bir açıklama yaptı.