Ekonomi

Tekstil Sektöründe Alarm Veren İstihdam Düşüşü

Hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam rakamları tarihi zirveye ulaşarak 1 milyon 246 bin kişiye yükseldi, fakat 2024 Haziran ayı itibarıyla son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 983 bin kişiye düştü.

Pandemi ile birlikte genişleyen sektör, ardından düşüşe geçti. Daralan sektörde kayıt dışı çalışma ve işsizlik arttı. 2022 yılında 21 milyar dolarlık ihracat rekoru kıran hazır giyim ve tekstil sektörü, 2024 Ocak-Haziran döneminde 8,7 milyar dolara gerileyen ihracat rakamlarıyla karşı karşıya kaldı.

Artan enflasyon Türkiye’deki üretim maliyetlerini yükseltti. Bu durum, birçok tekstil devinin üretimlerini yurtdışına taşımasına yol açtı. Özellikle kot üretiminin büyük bir kısmının Mısır’a kaydığı belirtiliyor. Diyarbakır, Ağrı, ve diğer illerdeki fabrikalarda binlerce kişi çalıştıran büyük şirketler, üretimlerini yurtdışına kaydırmış durumda.

DİSK Tekstil İstanbul Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu’na göre sektörde kayıt dışı çalışma çok yaygın. Bu durum vergi ve SGK prim kaçaklarına yol açarak devletin zarar görmesine neden oluyor. Arslanoğlu, devletin müdahale etmesini ve çalışma saatlerinin düşürülmesini talep ediyor.

TEKSİF Yedikule Şube Başkanı Mesut Akdemir, tekstil sektöründeki kayıt dışı çalışmanın artışının enflasyon ve maliyet artışlarından kaynaklandığını belirtiyor. Akdemir, sendikaların üye kaybetmemesi ve sosyal patlamaların önlenmesi için hükümetin adım atması gerektiğini vurguluyor.

Tasarımcı Seyfullah Yılmaz ise Türkiye’nin yeni üretim biçimine adapte olamadığını ve işçilik maliyetlerinin artmasıyla üretimin yurtdışına kaydığını ifade ediyor. İşletme sahibi Sadık Kocabaş ise iplik üreticilerinin fiyatlarını artırmasının sektörde kaosa yol açabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan sorunlar, sektördeki istihdamı ve üretimi olumsuz etkiliyor ve sektörün geleceği belirsizliğini koruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu