İtalya ve Arnavutluk’tan Göçmen Sevkiyatı Başladı

İtalyan donanmasına ait Libra karakol gemisinin, ikinci düzensiz göçmen grubunu Arnavutluk’ta kurulan göçmen merkezlerine götürmek üzere yola çıktığı bilgisi, İtalya ve Arnavutluk arasındaki yeni işbirliğinin bir parçasını oluşturuyor. İki ülke, geçen yıl imzaladıkları anlaşma çerçevesinde, 2024’ün başında kendi parlamentolarında bu anlaşmayı onaylamışlardı. Anlaşmanın temel amacı, İtalya’nın Arnavutluk topraklarında iki göçmen merkezi kurması ve bu merkezlere iltica talebinde bulunan düzensiz göçmenleri taşımaktır.
İtalyan ANSA haber ajansına göre, Libra gemisi, İtalya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası’nın güneyinde iki gün önce kurtarılan 8 düzensiz göçmeni Arnavutluk’a götürmek için yola çıktı. Geminin, yarın sabah Arnavutluk’un kuzeyinde bulunan Şingin (Shengjin) Limanı’na ulaşması bekleniyor. İlk karşılama merkezinde göçmenlerin ilk kontrolleri yapılacak ve ardından iltica taleplerinin inceleneceği süre boyunca kalacakları başka bir merkeze, Gjader’deki eski Arnavutluk Hava Kuvvetlerine ait askeri kamp merkezine götürülmesi planlanıyor. Bu merkezin kapasitesi yaklaşık 1000 kişi olarak belirlenmiş durumda.
İLK SEVKİYATTA GÖÇMENLERİN DURUMU
Roma ile Tiran arasındaki anlaşma çerçevesinde, Arnavutluk’taki göçmen merkezine ilk olarak 16 Ekim tarihinde İtalyan donanması tarafından 16 düzensiz göçmen getirilmişti. Bu ilk sevkiyat sırasında, göçmenlerden 2’sinin reşit olmaması, 2’sinin de sağlık sorunları nedeniyle tekrar İtalya’ya geri gönderildiği bildirildi. Yapılan anlaşma, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından 6 Kasım 2023’te Roma’da imzalandı.
Anlaşma, Akdeniz’de İtalyan güvenlik güçleri tarafından kurtarılan düzensiz göçmenlerin, reşit ve sağlıklı olan erkek bireylerin Arnavutluk’a nakledilmesini öngörmekte. Bu göçmenler, iltica taleplerinin inceleneceği süre boyunca beranda kalacaklardır. Ancak anlaşma, Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma gemileri tarafından kurtarılan düzensiz göçmenler; reşit olmayanlar, hamile kadınlar ve savunmasız kişileri kapsamamaktadır.
Anlaşmanın bir diğer önemli boyutu ise, yıllık olarak yaklaşık 36 bin düzensiz göçmenin Arnavutluk’taki bu göçmen merkezlerine nakledilmesini öngörmesidir. Bu durum, Avrupa’daki göçmen sorununa yeni bir çözüm önerisi olarak değerlendiriliyor ve iki ülkenin işbirliğinin kapsamını genişletme potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.