Stellantis, İspanya’da Karbon Nötr Batarya Tesisi Kuracak
Stellantis, yeni bir batarya tesisi kurmayı planladığını duyurdu. Bu tesis, tamamen karbon nötr olarak tasarlanacak ve kademeli olarak hayata geçirilecek. Planlanan tesis, İspanya’nın Zaragoza şehrinde yer alacak ve 2026 yılına kadar üretime başlaması hedefleniyor. Tesisin kapasitesi, Avrupa’daki elektrikli araç pazarının gelişimine bağlı olarak 50 gigawatt saat seviyesine kadar çıkabilecek.
Stellantis ile CATL arasındaki yüzde 50-50 ortak girişimi, Stellantis’in Avrupa’daki en iyi lityum demir fosfat (LFP) çözümlerini geliştirmesine olanak tanıyacak. Bu durum, otomobil üreticisinin daha kaliteli, dayanıklı ve uygun fiyatlı orta menzilli B ve C segment batarya elektrikli binek araçlar, crossoverlar ve SUV’lar sunmasını sağlayacak. Ortaklık, elektrikli araçların batarya teknolojisinin geliştirilmesini amaçlıyor.
2023’TE AVRUPA’DA ELEKTİRKLİ ARAÇ İÇİN İMZALAR ATILMIŞTI
Kasım 2023 itibarıyla Stellantis ve CATL, Avrupa’da elektrikli araç üretiminde kullanılacak LFP batarya hücrelerinin ve modüllerinin yerel olarak temin edilmesi için bağlayıcı olmayan bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Bu anlaşma, her iki şirketin stratejik işbirliklerini güçlendirmeyi ve Stellantis’in gelişmiş batarya elektrikli araçlarını destekleyecek bir teknoloji yol haritası oluşturmayı amaçlıyor.
CATL, Almanya ve Macaristan’daki iki faaliyette olan tesisi aracılığıyla Avrupa’ya en güncel batarya üretim teknolojisini sağlıyor. İspanya’daki yeni tesis, müşterilerin iklim hedeflerini destekleme kapasitelerini artıracak. Bu girişim, ayrıca, Avrupa ve küresel pazarlardaki elektrikli mobilite ve enerji geçiş çabalarını destekleme konusundaki kararlılığını vurgulamaktadır. Stellantis, bununla beraber, müşterilerin tüm taleplerine yanıt vermek üzere lityum-iyon nikel manganez kobalt (NMC) ve lityum demir fosfat (LFP) olmak üzere ikili bir kimya yaklaşımını benimsemiş durumda ve yenilikçi batarya hücresi ile paket teknolojileri üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
HEDEF NET SIFIR KARBON
Stellantis, 2038 yılına kadar tüm iş süreçlerinde net sıfır karbon hedefine ulaşmayı, kalan emisyonları tek haneli yüzdelerle telafi etmeyi planlıyor. Bu hedefin 2025 yılı itibarıyla tamamlanması bekleniyor. Stellantis Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, şirketin müşterilerine rekabetçi elektrikli araçlar sunma taahhüdüne vurgu yaparak, “Ortağımız CATL ile hayata geçirdiğimiz bu ortak girişim, temiz ve yenilenebilir enerjide zaten lider olan bir üretim tesisine yenilikçi batarya üretimini de ekleyerek tamamen sürdürülebilir bir yaklaşımın benimsenmesine yardımcı olacaktır,” ifadelerini kullandı.
CATL’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robin Zeng ise, ortak girişimin Stellantis ile olan işbirliklerini geliştireceğine inandığını belirtti. Zeng, “Son derece gelişmiş batarya teknolojileri ve üst düzey işletme bilgileri, Stellantis’in yerel iş yapma deneyimiyle birleşerek sektörde önemli bir başarı hikayesi yazacak,” dedi. CATL’nin hedefi, sıfır karbon teknolojisini tüm dünyada erişilebilir hale getirmek olduğunu vurgulayan Zeng, “Daha yenilikçi işbirliği modelleriyle ortaklarımızla küresel anlamda işbirliği yapma konusunda heyecan duyuyoruz,” şeklinde konuştu.