Teknoloji

Solomon Adaları’nda En Büyük Mercan Keşfi!

Dünyanın bilinen en büyük mercanı, Solomon Adaları açıklarında keşfedildi. Uzaydan bile görülebilen bu devasa organizma, 183 metre çevresi ve 300 ila 500 yıllık yaşıyla bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

PEK ÇOK TÜRE YUVA SAĞLIYOR

“Mercan üçgeni” olarak bilinen batı Pasifik bölgesinde yer alan bu mercan, National Geographic Pristine Seas ekibi tarafından Solomon Adaları’nda yapılan bir keşif sırasında bulundu. Çoğunlukla kahverengi tonlarında olan bu Pavona clavus türü mercan, sarı, mavi ve kırmızı gibi canlı renklerle bezenmiş durumda ve balıklar, yengeçler, karidesler gibi birçok deniz türüne yuva sağlıyor.

National Geographic‘in deniz ekolojisti ve Pristine Seas’in kurucusu Enric Sala, “Dünyada keşfedilecek bir şey kalmadığını düşündüğümüzde, bir milyara yakın küçük polipten oluşan devasa bir mercan buluyoruz; hayat ve renkle dolup taşıyor” diyerek bu keşfin önemini vurguladı.

Sala, bu büyük keşfin yanı sıra küresel ısınma ve insan kaynaklı diğer tehditlerin, uzak bir bölgede bile olsa, bu mercan için risk oluşturduğunu belirtti.

GENİŞLİĞİ 34, UZUNLUĞU 32 METRE

Bu dev mercan, bir mercan resifi gibi birçok koloni barındıran bir yapı değil; aksine deniz yatağına yerleşmiş ve yüzyıllar boyunca milyonlarca genetik olarak özdeş polipe çoğalarak tek başına büyümüş bir mercan kolonisi. Guardian‘da yer alan habere göre; genişliği 34 metre, uzunluğu 32 metre ve yüksekliği 5 metreyi aşan bu mercan, ekip tarafından ilk görüldüğünde bir gemi enkazı sanılmıştı. Ancak yapılan dalışta bunun Pavona clavus türünden devasa bir mercan olduğu anlaşıldı.

Solomon Adaları balıkçılık bakanlığından Ronnie Posala, bu keşfin Solomon Adaları halkı için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Okyanusumuz, topluluklarımızı, geleneklerimizi ve geleceğimizi sürdürüyor. Bu tür keşifler, doğal harikaları koruma görevimizi bize hatırlatıyor” dedi.

Pristine Seas ekibindeki mercan bilimci Eric Brown, daha önce Amerikan Samoası’nda bulunan en büyük mercanı ölçen bilim insanıydı. Brown, ısınan denizler nedeniyle yakındaki sığ resiflerin zarar gördüğünü, ancak daha derin sularda bulunan bu sağlıklı mercan ovasının umut verici olduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu