Şimşek: 2025’te Enflasyonu Yüzde 20’ye İndireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD tarafından düzenlenen bir toplantıda 2024 yılının değerlendirmesini yaparak 2025 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. Şimşek’in konuşmasında, Türkiye ekonomisine dair önemli verilere ve hedeflere yer verildi.
Şimşek, konuşmasında, ABD‘deki başkanlık değişiminin Türkiye üzerindeki etkilerine değinerek “Türkiye’nin ABD’ye karşı ticaret fazlasının bulunmaması nedeniyle bu süreçten daha az etkileneceğiz; ancak eğer Çin ihracat rotasını değiştirirse, ABD politikalarının bize olan etkisi daha büyük olabilir” ifadelerini kullandı. Bakan, 2025 yılı için önceliklerini, dezenflasyonu hızlandırmak ve yapısal dönüşümü gerçekleştirmek olarak belirtti.
Türkiye’nin dış finansmana erişiminde artık bir sorun kalmadığını belirten Şimşek, CDS düşüşü ile her yıl 7 milyar dolar dış borç maliyetlerinde tasarruf sağladıklarını vurguladı. Ayrıca, KKM‘de 110 milyar dolar üzerinde bir düşüş yaşandığını, Türk Lira’sına (TL) olan güvenin arttığını ve TL’nin toplam mevduattaki payının %30’dan %60 seviyesine yükseldiğini açıkladı.
2025 SONUNDA YÜZDE 20 HEDEF ENFLASYON
Şimşek, enflasyonla ilgili hedeflerini de paylaşarak, “Enflasyonu %44’e indirdik; hedefimiz bu yıl %20, gelecek yıl ise %10’lar civarına indirmek, sonraki yıllarda tek haneli rakamlara çekmek” şeklinde konuştu. Ayrıca, hizmet enflasyonundaki katılığın aşılmasının zaman alacağını belirtirken, enflasyon sepetinde yüksek ağırlığa sahip ürünlerin enflasyon hedefiyle uyumlu bir şekilde artırılacağını da ifade etti. Şu anda hayat pahalılığının en büyük bileşenlerinden birinin yüksek kiralar olduğunu vurgulayan Şimşek, kentsel dönüşüm için ayırdıkları kaynağı bu yıl üç katına çıkaracaklarını söyledi.
Gıda arzını artırma kararlılıkları sürerken, yenilenebilir enerjiyi önceliklendirdiklerini dile getirdi. İmalat sanayisinde geçici bir daralma görüldüğünü ancak bunun son aylarda toparlanmaya başladığını ifade etti. Ekonomik aktivitenin genel olarak iç talep üzerinden yavaşlasa da güçlü kalmaya devam ettiğinin altını çizen Şimşek, “Avrupalıların Türkiye’den aldıkları malların toplam ithalatlarına oranı %3.3’ten %4’e çıktı” dedi.
İhracatın Türkiye için en büyük öncelik olmaya devam ettiğini dile getiren Bakan, ihracatın üretim, yatırım ve istihdamın doğrudan bir göstergesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, ihracat satış bedel yükümlülüğünü %70’den %30’a indirdiklerini, imkan sağlandıkça bu oranın daha da düşürüleceğini belirtti. Yeşil ve dijital dönüşümün öncelikli alanlar olduğunu söyleyen Şimşek, enflasyonu düşürerek sermaye piyasalarını derinleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Macroeconomic stability is crucial to increasing factor productivity as Turkey aims to prioritize investments. The minister highlighted that infrastructure projects linking production centers to ports are in focus. Turkey is positioned as a global player in the construction sector, and once the conflicts in its vicinity cease, it will be one of the most advantageous countries.
Finansmana erişimin 2025 yılında iyileşeceğini ve daha iyi olacağını belirten Şimşek, KOBİ‘leri