Gündem

Yargı Siyasallaştı mı? CHP’den Sert Tepki!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, 2023 yılında Saraçhane’de bulunan Başkanlık yerleşkesinde toplandı ve oturuma Meclis 1’inci Başkanvekili Nuri Aslan başkanlık etti. Toplantıda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın tutuklanmasına karşı protestolar gerçekleştirdi.

Yargının Siyasallaşması Üzerine Eleştiriler

Meclis 1’inci Başkan Vekili Nuri Aslan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, Türkiye’de yargının siyasallaşmasına dikkat çekerek, “Bu ülkede 102 yıllık Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde yargının bu kadar siyasi etkinin altında olduğu bir dönem yaşamadık. Şimdi millet, televizyonlarda ve sosyal ortamlarda, ‘Acaba AKP yöneticileri ne diyecek?’ diye merak etmiş durumda” ifadelerini kullandı.

İktidara Yönelik Eleştiriler

Sakalar, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olduğu iddialarını eleştirerek, “Sayın Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı olarak yargıya talimatlar vermeye devam ediyor. Yargıyı hedef alarak, ‘Turpun büyüğü heybede’ demesi yeni operasyonların habercisi.” şeklinde konuştu. Ayrıca, halkın tutumunu sorgulayarak, mevcut iktidarın sorunları gündemden uzaklaştırmak için çeşitli operasyonlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Yaşam Koşulları ve Ekonomik Kriz

Ülkedeki yaşam memnuniyeti ve ekonomik durumu değerlendiren Sakalar, “OECD raporlarına göre yaşam memnuniyeti açısından sonuncuyuz. Eğitimde ise 41 ülke arasında matematik ve fen bilimlerinde sondan 7’nciyiz. Yoksulluk ve ekonomik krizin bu denli derinleştiği bir ortamda, muhalefet partilerine gözdağı vererek iktidar süremezsiniz.” dedi.

CHP’li Belediyelerin Rolü

Sakalar ayrıca CHP’li belediyelerin son dönemde önemli sosyal yardımlar yaptığını belirtti. “Bugün İstanbul’daki 26 CHP’li belediye, yoksulluğu azaltmak için sosyal yardımlar yapıyor, ancak bu güne kadar iktidardan gelen baskılara meydan okumaya devam ediyoruz.” diye ekledi.

Siyaset ve Yargı İlişkisini Eleştirme

Erdoğan’ın geçmişte yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Sakalar, “Artık Türkiye’de tweet atanlar değil, tweet’leri beğenenler hapse atılmaya başlandı.” ifadesini kullandı. Bunun yanı sıra, yargının tamamen siyasetin bir aracı haline geldiğini vurgulayarak, 31 Mart 2019 seçimlerine ve sonrasındaki gelişmelere dikkat çekti. “Anadolu Ajansı’nın yayınlarını kesmesi ve yaşanan seçim tartışmaları, iktidarın paniği ve korkusunu gösteriyor.” dedi.

Gözaltı ve Tutuklamalar Üzerine Açıklamalar

Sakalar, belediye başkanlarının yargı süreçleri hakkında da konuştu. Gözaltına alınan belediye başkanlarının, yasal olmayan bir süreçte tutuklandığını eleştirerek, “Tam 72 saat sorguya alınmadan işkence yapıldı” ifadelerini kullandı. Türkiye’de hukukun işlediğinin söylenemeyeceğini ifade eden Sakalar, olayların tüm detaylarının soruşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Çifte Standart ve Mahkemelerin İşleyişi

Bu bağlamda, savcıların nasıl hareket ettiğini ve yargı sürecinin nasıl işlediğini sorgulayan Sakalar, “Sayın savcılar biliyor çünkü onlara o talimatlar gelmiş. Mahkeme dosyalarının açılmasını bekliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu