Sıcaklık Artışı: Kalp Krizi Riskini Artırıyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Servet Altay, 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini yüzde 2 yükselttiğini belirtti.
Prof. Dr. Altay, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak havanın insan sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı. Sıcak havanın kalp krizi, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini dile getiren Altay, özellikle risk grubunda bulunan hastaların ve yaşlıların dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Sıcak hava vücudun ısı dengesini bozduğunu ve kalp sağlığını olumsuz şekilde etkilediğini aktaran Altay, 20 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı durumunda her bir derece sıcaklık artışının özellikle 65 yaş üstü bireyler için yüzde 2 oranında kalp krizi riskini artırdığını belirtti. Sıcaklığın artmasıyla kalp krizinin daha sık görüldüğünü söyleyen Altay, bunun yanı sıra hipertansiyon ve ritim bozuklukları gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca beyin kanaması gibi ciddi sorunların da ortaya çıkabileceğini belirten Altay, kronik hastalığı olan ve yaşlı bireylerin çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Altay, sıcak havalardan korunmanın yolları arasında bol sıvı tüketilmesi ve yağlı gıdalardan kaçınılarak hafif yemeklerle sebzeler ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, günün en sıcak saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini de ekledi.