Gündem

Sayıştay, Belediyelerde Taşınmaz Tahsisini İnceledi

MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay kurumunun 2023 yılına ait raporları kamuoyuna duyuruldu. Bu raporlar, yerel yönetimlerin taşınmaz tahsisi ve mali destek sağlama süreçleriyle ilgili önemli bulgular içermektedir.

Belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarına meclis kararı ile taşınmaz tahsisi yapabilse de, bu işlem dernekler veya vakıflar için mümkün değildir. Yani dernek ve vakıflara yalnızca kiralama işlemleri yapılabilmektedir. Ancak Sayıştay, birçok belediyenin bu mevzuata aykırı hareket ederek taşınmazları dernek ve vakıflara tahsis ettiğini tespit etti.

Raporun bulgularına göre, bazı belediyeler dernek ve vakıflara kaynağı çeşitli yollarla aktarmıştır. Mevcut durumu detaylandırmak suretiyle, Sayıştay’ın tespit ettiği belediyelerin yaptığı işlemler sıralanmıştır:

1. Ankara/Nallihan Belediyesi (AK Parti dönemi): Nallıhan Belediyesine ait olan, Nasuh Paşa Mahallesi’nde bulunan taşınmaz, 01 Temmuz 2019 tarihli Belediye Meclis Kararı ile süresiz olarak bir derneğe tahsis edilmiştir.

2. Antalya/Kepez Belediyesi (AK Parti dönemi): 100 adedi ekmek büfesi, 13 adedi diğer türde taşınmaz olmak üzere toplamda 113 adet taşınmaz, mevzuata aykırı bir biçimde dernek ve vakıflara tahsis edilmiştir. Ayrıca, bu dernek ve vakıflarla mülki idarenin izni olmaksızın işbirliği protokolleri imzalanmıştır.

3. Antalya/Konyaaltı Belediyesi (CHP dönemi): Belediye mülkiyetinde bulunan 5 taşınmaz derneklere tahsis edilmiştir.

4. Aydın/Nazilli (İYİ Parti dönemi): Nazilli Belediye Spor Kulübü Derneğine, eski adı Yıldırım Demirören Tesisi olan ve hala profesyonel futbol takımının kullandığı tesisler, on beş yıllığına tahsis edilmiş, bunun yanı sıra, elektrik, su ve doğalgaz giderleri için de önemli bir bütçeden harcama yapılmıştır.

5. Bursa/İnegöl Belediyesi (AK Parti dönemi): Çeşitli türden taşınmazlar birçok dernek ve spor kulübüne tahsis edilmiştir.

6. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (Kayyım dönemi): 4 adet taşınmaz, çeşitli sürelerle dernek ve vakıflara tahsis edilmiştir.

7. Diyarbakır/Çınar Belediyesi (HDP dönemi): 1 taşınmaz bir derneğe tahsis edilmiştir.

8. İstanbul/Esenyurt Belediyesi (CHP dönemi): 38 taşınmaz, çeşitli dernek ve vakıflara tahsis edilmiştir, bunlar arasında ticari yapılar da bulunmaktadır.

9. İstanbul/Fatih Belediyesi (AK Parti dönemi): Bir dernekler federasyonuna tahsis edilen taşınmazın kira bedeli belediye bütçesinden ödenmiş, ayrıca mülki idare amirinin izni olmadan işlem yapılmıştır.

10. İstanbul/Kağıthane Belediyesi (AK Parti dönemi): İki ayrı taşınmaz iki ayrı spor kulübü derneğine tahsis edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu