ABD, Suriye’de Askerlerini Koruma Önceliği Belirtti

“`html
ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, Suriye’de Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkede izleyecekleri politikalar hakkında önemli bilgiler paylaştı. Japonya’ya yaptığı ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulunan Austin, bu sürecin ardından önceliklerin neler olduğunu vurguladı. Özellikle bölgedeki ABD askerlerinin korunmasının bir numaralı hedefleri olduğunun altını çizdi.
Austin, Suriye’deki SDG (Suriye Demokratik Güçleri) adı altında faaliyet gösteren PKK/YPG örgütü ile olan ilişkilerine de değindi. “Onlarla iyi bir ilişkimiz var ve bunun böyle kalacağını düşünüyorum,” diyerek, bu ilişkinin devam edeceğini ifade etti. Bununla birlikte, PKK/YPG’nin Münbiç’ten çekilmesiyle ilgili ABD’nin rolü hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bu durum, Suriye’deki karmaşık dinamiklerin ne denli hassas olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Bakan Austin, “Bölgedeki ortaklarla yakın temas halindeyiz,” diyerek, olayların gelişimine göre hareket edeceklerinin ve çıkarlarını korumak için doğru stratejiler geliştireceklerinin güvencesini verdi. Bu durum, ABD’nin Suriye politikalarının ilerleyen dönemlerde hangi yönlere evrileceğine dair ipuçları taşıyor.
SURİYE’DE NE OLMUŞTU?
Suriye’de 27 Kasım 2023 tarihinde rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esad güçleri arasında yoğun çatışmalar başlamıştı. 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında, Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli illerde şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu dönemde, muhalif grupların kontrolü ele geçirmesiyle birlikte gelişmeler hız kazandı.
7 Aralık 2023 tarihinden itibaren, başkent Şam’a doğru ilerleyen muhalif gruplar, halk kitlelerinin de desteğini alarak bu stratejilerini sürdürdü. Sonuç olarak, Esad rejimi Şam ve diğer birçok bölgede kontrolünü tamamen kaybederek çökmüş oldu. 61 yıl boyunca iktidarda kalan Baas Partisi’nin egemenliği sona ererken, rejim lideri Beşşar Esad başkentten kaçmak zorunda kaldı.
Bu gelişmelerin yanında, Suriye Milli Ordusu da Aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu çerçevesinde önemli zaferler elde etti. Tel Rıfat ilçe merkezi PKK/YPG’den kurtarılırken, devam eden operasyonda Münbiç ilçesinin de temizlenmesiyle birlikte, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvalarından biri etkisiz hale getirildi. Bu durum, bölgedeki güvenliğin sağlanması adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
“`