Site icon Omedyam

RTÜK’ten Medyaya Cezalar: Gökçek’le İlgili Tartışmalar

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, RTÜK’ün haftalık toplantısında televizyon ve haber kanallarına uygulanan ceza detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Tuncay Keser, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “YouTube, RTÜK’ün denetimi altında ve ceza uygulamaları devam ediyor. Yılın son toplantısında, SZC TV’ye üç, NOW TV ve Tele 1’e ikişer, Halk TV ve Flash Haber’e birer ceza verildi. Osman Gökçek’in ‘villa şikayeti’ nedeniyle SZC TV ve Halk TV ceza aldı” ifadelerini kullandı.

İlhan Taşcı ise cezaları eleştirerek, “RTÜK, Gökçekler’in avukatlığına soyundu. RTÜK yılın son Üst Kurul toplantısında, eleştirel yayıncıları ceza bombardımanına tuttu. Sözcü TV ve Halk TV’ye, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Osman Gökçek’in sahibi olduğu evin görüntülerini paylaşması ve Osman ile Melih Gökçek hakkındaki sözleri nedeniyle ‘toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olunduğu’ gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verdi” dedi.

Taşcı, ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’nin YouTube hesabının internet üzerinden yayın hizmeti sunması nedeniyle RTÜK tarafından yayın lisansı başvurusunda bulunulması konusunda uyarılacağını ve buna 72 saat süre verileceğini belirtti.

SZC TV’ye Osman Gökçek cezası

RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, SZC TV, Tele 1, Halk TV, Flash Haber, NOW TV ve Akit TV’ye verilen cezalara dair detayları sosyal medya hesapları üzerinden açıkladı. SZC TV’nin, İyi Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in ‘Arena’ programındaki açıklamaları nedeniyle yüzde 3 para cezasına çarptırıldığını ifade eden Keser, bu açıklamaların ‘haber’ kategorisine alındığını ve doğruluğundan emin olunmadan yayınlandığını belirtti.

Aynı şekilde, SZC TV’ye farklı tarihlerdeki ‘Haber Saati’ programlarında, Türk-İş Başkanı’na yönelik ifadeler nedeniyle ve Osman Gökçek’in şikayetleri dolayısıyla villa inşaatı ile ilgili iddiaların doğruluğundan emin olunmaksızın yapıldığı öne sürülerek, yine yüzde 3 ceza verildiği aktarıldı.

Tele 1’e eleştiri sınırını aşan ‘siyasal islam’ cezası

Tele 1’in ‘Söz Bizde’ programında, Gazeteci Miyase İlknur’un Milli Eğitim Bakanı Tekin hakkında kullandığı ifadelerin eleştiri sınırını aştığı ve ‘Forum Hafta Sonu’ programında Merdan Yanardağ’ın savunması ile ilgili söylemleri nedeniyle de iki ayrı yüzde 3 idari para cezası uygulandığı açıklandı.

Halk TV’ye ise Osman Gökçek’in şikayeti üzerine, ‘Kayda Geçsin’ programında villa inşaatıyla ilgili iddiaların doğruluğundan emin olunmadan yapılan yayından dolayı yüzde 3 ceza verildiği belirtildi. Flash Haber kanalı da, iktidarın Suriye politikalarını eleştiren konuşmalar dolayısıyla aynı oranda ceza aldı.

NOW TV’ye ‘milli manevi değerlere’ aykırı unsur cezası

NOW TV kanalına, Kızıl Goncalar dizisindeki bir sahne nedeniyle yüzde 3 ceza verildi. Şiddeti özendirici ve kanıksatıcı unsurlar barındırdığı gerekçesiyle bu cezanın verildiği ifade edilirken, aynı şekilde Şakir Paşa Ailesi dizisindeki sahnelerin de milli ve manevi değerlere aykırı bulunarak ceza almasına neden olduğu belirtildi.

Akit TV’de ise Kırmızı Masa programında yapılan