Site icon Omedyam

Putin, BRICS’i genişletmeye hazırlanıyor!

Rusya Devlet Başkanı, BRICS grubuna üye olmak isteyen her ülkenin gruba katılmaları için davet edileceğini belirtti. Ayrıca, Filistin Yönetimi Başkanı da zirveye davet edildi. Putin, İsrail ve Filistin liderleriyle temas halinde olduğunu ve iki devletli bir çözümü desteklediğini ifade etti.

BRICS’e üye ülkelerin liderleri, Salı günü Rusya’nın Kazan kentinde başlayacak olan üç günlük zirvede bir araya gelecekler. Putin, dünya çapında 30 ülkenin BRICS ile işbirliğine ilgi gösterdiklerini ve gelecek haftaki zirvede grubun daha da genişlemesi için olası seçeneklerin değerlendirileceğini söyledi. Türkiye de birliğe katılmaya istekli olduğunu açıklamıştı.

Putin, zirve öncesi BRICS ülkelerinden gelen gazetecilere Moskova’da yaptığı açıklamada “Kapılar açık, kimseyi engellemiyoruz” dedi. BRICS dönem başkanlığını bu yıl üstlenen Rusya, 22 Ekim’de Kazan’da yapılacak zirveye, üye ülkelerin liderlerinin yanı sıra gruba katılmak isteyen ülkeleri de davet etti. Üyelik niyeti ifade eden ülkeler arasında Türkiye, Malezya, Tayland, Endonezya, Bangladeş, ve Nijerya da bulunuyor.

Yorumcular, Putin’in BRICS ile Batı’ya karşı güçlü bir denge unsuru oluşturmaya çalıştığını belirtiyor. İlk zirvesini 2009’da toplayan grup, ilk beş üyesi olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. 2024’te Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran da gruba üye oldu.

Türkiye BRICS’e katılmak için resmi bir başvuru yapmamıştır ancak katılmak isteği birçok kez dile getirilmiştir. Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Türkiye’nin tam üyelik için başvurduğunu belirtmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye’nin BRICS üyeliğine ilgi gösterdiğini teyit etmiştir.

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas da zirveye davet edildi. Putin, Çin ve Brezilya’nın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik önerisini destekledi ve girişimin bir çözüm için iyi bir temel oluşturacağını belirtti. Bu öneri, Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki güçlerini geri çekmeden gerginliği azaltmayı ve doğrudan diyaloğu yeniden başlatmayı hedefliyor.

Exit mobile version