5 Siyasi Partiye Anayasa Mahkemesi’nden Suç Duyurusu

Anayasa Mahkemesi (AYM), 5 siyasi parti hakkında yaptığı mali denetim sonucunda belirlenen suçları Resmi Gazete’de yayımladı. Yayımlanan kararda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 74’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki hükümlere dikkat çekildi. Bu hükümde, siyasi partilerin genel başkanlarının kesin hesaplarını Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi’ne ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sunma zorunluluğu olduğu ifade edilmektedir.
Yapılan denetimlerin ardından, 5 siyasi parti hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Bu kapsamda, Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılı ve Kuvayi Milliye Partisi’nin hem 2021 hem de 2022 yılı kesin hesapları incelendi. Raportör Ömer Dursun tarafından hazırlanan rapor neticesinde, Sevgi ve Saygı Partisi’nin Genel Merkezinin 2021 yılında ve Kuvayi Milliye Partisi Genel Merkezinin 2021 yılında ve kapanma kararının alındığı 26.06.2022 tarihine kadar herhangi bir gelir elde etmediği ve giderde bulunmadığı tespit edildi.
Kararda, ayrıca partilerin faaliyet yürüttükleri binaların durumuna, yani partilerin mülkü mü yoksa kiralık mı olduğuna dikkat çekildi. Partilerin kira, su, elektrik, telefon gibi yönetim giderlerine sahip olmaları gerektiğinin altı çizildi. Ancak yapılan inceleme sonucunda, partilerin Anayasa Mahkemesi’ne hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeni oluşturmadığı, hesap dışı gelir ve gider gerçekleştirdiği belirlendi. Bu durum, inceleme ve araştırmaları engellemeye yönelik eylemler olarak değerlendirildi ve bu nedenle, 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince suç duyurusunda bulunulması sonucuna varıldı.
Ayrıca, Ülkem Partisi’nin 2021 yılı, Türkiye Altın Çağ Partisi’nin 2021 ve 2022 yılları ile Yenilik Partisi’nin 2021 yılı kesin hesapları da Raportör Ömer Dursun’un ilk inceleme raporuna dayanarak değerlendirildi. Partilerin, 2820 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesi gereğince kesin hesaplarının bir örneğini Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na verme zorunluluğu olduğu hatırlatıldı. Ancak yayımlanan kararda, partilere ait belgelerin yetkili organlarca onaylanmamış olduğu ve bu belgelerin Anayasa Mahkemesi tarafından incelenemeyeceği vurgulandı.
Sonuç olarak, partilerin kesin hesaplarının incelenip birleştirilmediği, onaylanmasına dair gerekli belgeleri göndermedikleri belirlendi. Partilerin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 69, 70 ve 74’üncü maddelerine aykırı davrandıkları tespit edildi. Anayasa Mahkemesi’nin hesap verilebilir bir belge düzeni oluşturulmadığı gibi, hesabın dışında gelir ve gider gerçekleştirilmesi gibi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik faaliyetler nedeniyle de yine suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Kaynak: DHA