Dünya

Japonya’da İshiba’nın Zorlu Görev Süreci Başladı

Japonya‘da milletvekilleri, Başbakan Shigeri Ishiba’nın görevine devam etmesini onayladı. Hükümet koalisyonu, geçtiğimiz ay parlamentonun alt kanadında %50’den fazla oy alarak çoğunluğu kaybetmiş durumdaydı. Bu durum, Ishiba’nın hükümete liderlik etme konusunda zorluklarla karşılaşabileceği anlamına geliyor.

Ishiba, 1 Ekim 2023’te göreve geldikten sonra, Japonya’nın siyasi arenasındaki belirsizlikler nedeniyle erken seçimlere gitmeyi tercih etti. Bu seçimlerde, siyasi durumu zayıf bir azınlık hükümetiyle yönetme zorunluluğu ile karşılaşıyor. Özellikle parlamentoda yeterli çoğunluğa ulaşamayan Ishiba, yasa tasarılarını ve önerilerine destek bulmak için küçük muhalefet partileriyle işbirliği yapmak zorunda kalacak.

Şu anda Ishiba’nın önceliklerini belirleyen en önemli konular arasında, Çin ve Kuzey Kore ile artan jeopolitik gerginlikler ile Japonya’daki yaşam masraflarındaki artış yer alıyor. Bu konular, Japon hükümetinin ulusal ve ekonomik güvenliğini koruma çabaları açısından kritik öneme sahip.

12 YIL SONRA BİR İLK

Ishiba’nın liderliğindeki Liberal Demokrat Parti (LDP) ve koalisyon ortağı Komeito, seçimde en fazla sandalyeyi elde eden partiler olsalar da, 2012 yılından beri parlamentoda sahip oldukları çoğunluğu kaybetmiş durumda. Bu durum, Ishiba’nın, yasaları ve önerilerini geçirebilmesi için muhalefetle işbirliği yapmasının önemini artırıyor.

Ayrıca, Japon yetkililer, 47. ABD Başkanı olarak seçilen Donald Trump’ın, Japonya’daki ABD askerlerinin masraflarını artırmak adına korumacı ticaret önlemlerine başvurabileceğinden endişe ediyor. ABD’nin Japonya ile olan ticaret ilişkileri, her iki ülke arasındaki stratejik işbirliği açısından büyük önem taşıdığı için, bu durum ciddi bir kaygı yaratıyor.

Trump’ın ilk döneminde bu sorunlar, dönemin Japonyalı Başbakanı Shinzo Abe ile kurduğu yakın ilişkiler sayesinde aşılabilmişti. Ancak Ishiba’nın şimdi, bu tür zorlu diplomatik ve ekonomik ilişkilerle başa çıkması gerekecek. Uzmanlar, böyle bir durumun Japonya’nın iç ve dış politika dengelerini etkileyebileceğini vurguluyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu